In 2025 met de trein van Stadskanaal naar Groningen

STADSKANAAL - Stadskanaal krijgt in 2025 een volwaardige spoorverbinding naar Veendam en Groningen. Daarmee worden de Veenkoloniën per trein beter bereikbaar.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De provincie Groningen heeft hierover een akkoord bereikt met spoorwegbeheerder ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), museumspoorlijn STAR en treinvervoerder Arriva.

Tussen Veendam en Stadskanaal wordt gebruikgemaakt van het bestaande STAR-traject. Dat is mogelijk vanwege een deal tussen de provincie en de STAR, die eigenaar is van de spoorlijn. De dienstregeling is zo uitgekiend dat de museumspoorlijn en Arriva op zondag beiden de hele dag kunnen rijden op het spoor tussen Stadskanaal en Veendam.

De STAR krijgt 1,5 miljoen euro voor de spoorlijn en de grond. Het is voor het eerst in Nederland dat een museumspoorlijn en een treinvervoerder op dezelfde dag gebruikmaken van een gezamenlijke dienstregeling.

Met het beveiligen en opknappen van het straks nieuwe hoofdspoor tussen Veendam en Stadskanaal is voor de provincie een bedrag gemoeid van 62,8 miljoen euro. Het ministerie van I&W legt daarnaast nog eens vijf miljoen euro op tafel. Dat geld kan worden besteed aan beheer en onderhoud.

De reistijd tussen Groningen en Stadskanaal is naar verwachting 41 minuten. Bij een sneldienst wordt alleen gestopt in Hoogezand-Sappemeer en Veendam. ProRail krijgt ieder jaar 1,1 tot 1,6 miljoen euro voor het plegen van onderhoud.

Lees het volledige artikel op Dagblad van het Noorden