Jacob en Hennie Abbas uit Gieten zijn zeventig jaar getrouwd

Assen

Jacob en Hennie Abbas uit Gieten waren zondag 18 september zeventig getrouwd. Die mijlpaal is gevierd met familie en vrienden in Theehuis 't Hunebed in Havelte.

door Paul Abrahams

Het briljanten echtpaar kreeg twee dagen eerder bezoek van burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze. De burgemeester wist de weg, want vijf jaar geleden kwam hij ook langs om het echtpaar te feliciteren. Jacob Abbas is geboren op 17 juli 1925 in Sappemeer. Samen met twee broers en vier zussen groeit hij op in een schildersfamilie die later naar Groningen verhuist. Vanaf een jaar of veertien is hij in de weer met onder (veel) meer kwasten, verf en behangrollen. Hennie Lijkendijk aanschouwt het levenslicht op 14 januari 1927 in Darp onder de rook van Havelte. Zij heeft vijf broers en vier zussen. Na de lagere school gaat ze als dienstmeisje aan de slag bij 'voorname mensen' in Meppel, waar het gezin vlak voor de oorlog gaat wonen. In september 1943 moet Jacob zich met veel andere mannen melden op het treinstation in Groningen. Hij wordt op transport gezet naar Duitsland. Tijdens een tussenstop in Meppel weet hij echter te ontsnappen. Daar leert hij vervolgens Hennie kennen. Iets meer dan drie jaar later stappen de jong geliefden in het huwelijksbootje. De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 18 september 1946 in Meppel. Op 3 oktober 1946 stapt Jacob opnieuw aan boord van een schip. Als dienstplichtig militair wordt hij namelijk uitgezonden naar Nederlands-Indië. Hij wordt verpleger. Pas op 24 oktober 1949 kan hij zijn echtgenote weer in de armen nemen. Het echtpaar verhuist in 1964 naar Huis ter Heide bij Zeist waar Jacob een baan krijgt aangeboden als huisschilder op het landgoed Oud-Zandbergen. Na zijn pensionering verhuizen de echtelieden naar Staphorst. Sinds 1977 wonen ze in Gieten. Het briljanten paar heeft een zoon en een dochter en inmiddels zijn er vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Naast het runnen van het huishouden heeft Hennie ook de handen flink uit de mouwen gestolen. De bezige bij verrichtte schoonmaakwerkzaamheden bij de Drentse Autobus Onderneming en bij de Hema en ook was ze actief op het internaat van het landgoed. Naast het 'bemoederen' van de scholieren werden ook allerhande huishoudelijke taken verricht. Hobby's van Hennie waren puzzelen en Noorse truien breien. Jacob vindt het nog steeds fijn om te schilderen en te timmeren en ook wordt met veel plezier de tuin onderhouden. Daarnaast stapt hij nog regelmatig op de fiets. Drie jaar geleden is zijn autobiografie verschenen. Het boek is niet te koop, want er is slechts één exemplaar van gedrukt.    

Auteur

Paul Abrahams