Archeologische wandeltocht in het Zwanemeerbos in Gieten

Assen

Gidsen van Nationaal Park Drentsche Aa houden zaterdag 1 april een archeologische excursie in het Zwanemeerbos.

Even ten noorden van Gieten ligt de waterplas ’t Zwanemeer. Dit meer is ontstaan door zandwinning. Hier vlakbij ligt een markant eikenbos dat de naam Zwanemeerbos heeft gekregen. Dit eikenbos is jarenlang gebruikt als eikenhakhoutcomplex en herbergt veel natuurschoon, evenals diverse archeologische sporen uit een lang en rijk verleden. Hier liggen zo’n veertig grafheuvels uit de IJzertijd die verspreid liggen over drie groepen. Door het gebied loopt een eeuwenoude verbindingsweg, de Oude Groningerweg, die Groningen met Coevorden verbond. De excursie begint om 10.00 uur bij de ingang van het openlucht zwembad Zwanemeer in Gieten. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Auteur

Paul Abrahams