Herdenkingsbijeenkomst bevrijding van Gieten

Assen

Elk jaar wordt de bevrijding van Gieten op 13 april gevierd en worden de gevallenen herdacht.

Donderdag 13 april leggen omstreeks 11.00 uur de leerlingen Elia Bazuin en Noa Tholen van CDS De Marke bloemen bij het herdenkingsmonument. De leerlingen Tessa Wijbenga en Stian Kuipers lezen een gedicht voor. Emily Mcleod en Jente Eriks zetten een collage van tekeningen neer bij het monument. Dit doen zij in aanwezigheid van wethouder Harry Dijkstra. Wethouder Harry Dijkstra ontvangt de leerlingen en hun begeleiders voorafgaande aan de kranslegging om 10.45 uur in het gemeentehuis in Gieten. Vervolgens loopt het gezelschap naar het herdenkingsmonument. Na afloop van de kranslegging is er nog een kort samenzijn in de kantine van het gemeentehuis. CDS De Marke heeft het herdenkingsmonument een aantal jaren geleden geadopteerd op initiatief van de Stichting Februari 1941. Ter herdenking aan de bevrijding van Gieten op 13 april 1945 en aan hen die vielen in de oorlogsjaren wordt jaarlijks een krans gelegd bij het monument tegenover het bedrijfsverzamelgebouw 't Raadhuis aan de Brink.

Auteur

Paul Abrahams