Gemeenten Hondsrug regio onderzoeken mogelijkheden regiopromotie en informatievoorziening

REGIO

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen en Tynaarlo gaan de mogelijkheden onderzoeken voor gezamenlijke promotie van de toeristische Hondsrug regio en de informatievoorziening aan toeristen en recreanten.

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen en Tynaarlo zijn gemeenten met een sterk toeristisch profiel. Gezamenlijk overnachtten in 2015 bijna 5 miljoen gasten op de Hondsrug. Aan dagtochten werd in dat zelfde jaar ongeveer 150 miljoen euro uitgegeven, bijna de helft van de uitgaven in heel Drenthe. Van alle Drentse gemeenten is Emmen nog altijd de absolute koploper in het dagtochtensegment. Dat heeft vooral te maken met de aantrekkingskracht van Wildlands Adventure Zoo, maar ook het Zuidlaardermeer trekt jaarlijks vele watersporters.

Samenwerking

De Hondsrug wordt gezien als een natuurlijke en logische eenheid binnen Drenthe, wat nog eens wordt versterkt door de oprichting van Stichting Hondsrug Unesco Geopark, die in hetzelfde gebied actief is en een eigen specifieke rol heeft op het gebied van toerisme. Het Geopark is vanaf het begin van de samenwerking aangesloten, omdat zij ook de meerwaarde ervan inzien.

Krachten bundelen

De promotie van het toeristisch product en de informatieverstrekking aan toeristen en recreanten wordt nu nog door verschillende organisaties gedaan. De gemeenten zijn van mening dat het bundelen van de krachten een logische volgende stap is om te komen tot één krachtige samenwerkingsorganisatie die de promotie van de Hondsrugregio en de informatievoorziening voor zijn rekening neemt.

Haalbaarheid

De haalbaarheid van één gezamenlijke aanpak gaan we de komende periode verder onderzoeken. Binnenkort wordt een bureau geselecteerd die het haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren.

Auteur

Albert-Jan Garama