Hoog niveau op Het Zuidenveld in Odoorn

Odoorn

Traditiegetrouw trapt het KWPN af op Het Zuidenveld met de veulenkeuringen. In twee ringen lopen trots de eigenaren in witte kleding met rode das. De merrie aan de hand gevolgd door het beste paard van stal.

Kritische juryleden onderwerpen de veulens op stap en draf. Ook wordt er gekeken of het paard van de toekomst goed gebouwd is om straks als dressuur- of springpaard door te gaan. Langs de ring, hangend over de dranghekken, hangen de echte kenners geleund. Hier en daar wordt hardop de mening gegeven over de kundigheid van de jury.

Fokkers

In eerdere jaren kwamen de vroeg geboren veulens het eerst aan bod, onder het motto: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dit jaar zal het anders gaan; er wordt gestart met iets oudere, maar alsnog jonge veulens. Vertederend om die kleintjes te zien. Vervolgens komen de oudere veulens aan de beurt. Ze zijn al verder in ontwikkeling. Uiteindelijk volgt de kampioenskeuring. Wie heeft het beste veulen gefokt? Wat is de naam van de hengst? Uit wat voor merrie? Vragen die de meeste fokkers bezig houden om in de toekomst een goede keuze te kunnen maken. Vroeger werden de pony’s in een aparte ring gekeurd. Dit jaar echter worden ze ook op het hoofdterrein beoordeeld. Naast de KWPN-ers. Zo kunnen de fokkers ook hier beoordelen waar de ponyfokkerij voor staat. Alles centraal op het terrein. Op de zaterdag komen de Tuigpaarden van de wagen. Voor dag en dauw begint de aantocht van dit type. In vele rubrieken zal hier gestreden worden om het oranje lint.

Tuigpaarden

Tussen de tuigpaarden door is er ruimte ingebouwd voor de springpaarden van de hoogste klassen Z en ZZ. Hindernissen tot 135 centimeter hoog dienen gesprongen te worden. Dit jaar komt er iets speciaals bij. Als vrije hindernis komt er aan het eind van het parcours een hindernis van maar liefst 160 cm te staan. Wie durft daar overheen? En blijven de balken liggen? Voor de winnaar ligt er een aantrekkelijke extra prijs klaar. Dit jaar komen de liefhebbers van teamsport aan de beurt. Net als in Oosterhesselen spelen de Polocrossers weer een aantal wedstrijden. Polo cross is een soort rugby/ tennis te paard. Heel leuk om de kleurige tenues te zien strijden om de bal tussen de palen te krijgen. Verderop het terrein lopen paarden om door een ringetje te halen, de dressuur. Op de zaterdag de paarden en op de zondag de paarden en pony’s. Dit geldt ook voor de springpaarden. De menners komen wederom op het terrein. Naast de dressuur moeten de menners tussen poortjes, met balletjes erop, door om hun rijvaardigheid tonen. Het hippisch evenement is van 7 tot en met 10 juli.

Auteur

Redactie