Gert Supèr uit Ter Apel staat veertig jaar op de markt

ter apel

/EMMEN - De datum vrijdag 31 maart staat rood omcirkeld op de kalender van Gert Supèr. Op die dag verdient hij namelijk precies veertig jaar de kost als marktkoopman.

Door Paul Abrahams De 61-jarige inwoner van Ter Apel verkoopt al vier decennia noten en zuidvruchten. Uit werkelijk alle delen van de wereld. Donderdag wordt de gezonde lekkernij aan de man gebracht op de markt in zijn woonplaats en vrijdagmorgen kunnen klanten op de markt in Emmen terecht voor onder (veel) meer pijnboompitten, cashewnoten, pruimen, dadels en abrikozen. Vrijdagmiddag wordt geparkeerd op de markt in Vlagtwedde en zaterdagmorgen wordt in alle vroegte koers gezet richting Stadskanaal. Gert weet van aanpakken. Vanaf zijn vijftiende jaar steekt hij de handen uit de mouwen. "Ik heb als jonge jongen in verschillende winkels gewerkt, maar toen ik in 1977 de gelegenheid kreeg om op de markt mijn geld te verdienen, heb ik geen moment geaarzeld. Ik heb ook nog een tijdje op de markt gestaan in Veendam en Nieuweschans, maar dat was eerlijk gezegd niet zo'n succes. Ik beperk me nu tot de markten in Ter Apel, Emmen, Vlagtwedde en Stadskanaal. Daar heb ik elke week een vaste stek. Wel zo gemakkelijk voor de klanten. Op dinsdag hebben we het druk in de loods in Ter Apel met uiteenlopende werkzaamheden."

Overnemen

Gert - hij is in de afgelopen veertig jaar geen dag ziek geweest - wordt ondersteund door zijn echtgenote Bertha en zijn dochter Yvonne, die te zijner tijd de zaak gaat overnemen. Bertha heeft twee jaar geleden een klein stapje teruggedaan, maar is nog steeds nauw betrokken bij het familiebedrijf in het grensdorp. "Ik denk er nog niet aan om te stoppen hoor", benadrukt Gert die in zijn vrije tijd graag een partijtje golf speelt. "Het werk is veel te leuk. Al die fijne contacten op de markt, ik zou het niet willen en niet kunnen missen. Vaste klanten zorgen voor tachtig procent van de omzet. Het wordt bijna familie van je. Je deelt lief en leed in de loop der jaren. Ik krijg klanten bij de kraam die vroeger met hun ouders noten en zuidvruchten kwamen kopen. Kinderen worden groot en het is dan goed om te zien dat ze bij ons boodschappen blijven doen." Ter gelegenheid van het jubileum krijgen klanten op de markt in Ter Apel, Emmen, Vlagtwedde en Stadskanaal deze week een leuke attentie mee naar huis. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan", verklapt Gert. "We denken dat de klanten het cadeautje wel gaan waarderen, dat het in de smaak gaat vallen."

Auteur

Paul Abrahams