102 kaarsjes voor Zwaantje Glaasker-Middeljans uit Valthermond

Emmen

Zwaantje Glaasker-Middeljans uit Valthermond is 102 jaar geworden. Ze kreeg onder meer bezoek van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn.

Niet in Valthermond, maar in Emmen. Enkele weken geleden is ze gevallen, daarom woont ze tijdelijk in het woonzorgcentrum De Horst in de Vlinderstad. Zwaantje Middeljans is geboren op 26 mei 1915 in Klijndijk. Haar vader was slager en ze had één zus. Via Tweede Exloërmond is ze verhuisd naar Valthermond. Ze is getrouwd geweest met Tjeerd Glaasker. “Ik kende Tjeerd al toen we nog kinderen waren”, vertelt Zwaantje. “We woonden bij elkaar in de straat en we speelden altijd samen na schooltijd. Nee, we zaten niet op dezelfde school. Ik ga naar een openbare school, Tjeerd ging naar een christelijke school.” Geert – hij is meer dan 35 jaar geleden overleden – verdiende de kost als veenarbeider en als boerenknecht. Ook Zwaantje heeft altijd hard gewerkt. Zo werkte ze onder meer op het land bij boer Schudde. In de aardappels en in de bieten. Later verkocht ze koffie en snoep in de kiosk in het zwembad in haar woonplaats Valthermond. Het echtpaar heeft vier zoons gekregen. Inmiddels heeft Zwaantje zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Hobby’s waren breien, naaien en tuinieren. Ze geniet een goede gezondheid, maar helaas wordt het steeds moeilijker om andere mensen te verstaan.

Auteur

Paul Abrahams