Dorpsbelangen Exloo houdt folklorefeest Op de Kloeten

Emmen

Het is zondag 23 juli goed toeven Exloo. Dan houdt Dorpsbelangen Exloo namelijk het folklorefestival Op de Kloeten.

Even een dag terug naar het verleden. Van 10.00 tot 17.00 uur is werkelijk van alles te doen. Lees maar even mee. Op het festivalterrein vinden demonstraties van verschillende oude ambachten plaats. Van klompen maken tot spinnen en van touw slaan tot hout bewerken. En nog veel meer. De bakker bakt vers brood in een ouderwetse hout gestookte oven en de lekkernij is gratis te proeven. Er rijden oude historische tractoren rond, brandweerauto’s kunnen bekeken worden en er lopen landlopers rond die door de veldwachter in de gaten worden gehouden. Kinderen kunnen gratis een ritje maken in een stoomlocomotief. Veel vrijwilligers van jong tot oud zijn in touw en ze lopen allemaal in klederdracht. De kinderen leren in een oude schoolklas het ‘aap noot mies’, ze dansen en ze vermaken zich met oude spelmaterialen zoals onder meer tollen, bloklopen, hoepelen en steltlopen. Een leuk onderdeel van het programma zijn de landbouw demonstraties met paarden en oude machines en materialen. Op het weiland naast het Rond Bargie aan de Polweg is een fair met verschillende leuke kramen. Het is mogelijk om op het festivalterrein deel te nemen aan allerlei activiteiten en workshops. Van klepelen tot het oogsten van eetaardappelen. Dans en muziek op het horecaplein zorgen voor extra sfeer en gezelligheid. Het publiek kan luisteren naar de Naoberzangers uit Nieuw-Amsterdam en naar Musicalgroep Odoorn en ook de dansgroep ‘Schaop’ndansers’ is van de partij. Vanzelfsprekend is allerhande lekkernij te koop. Een toegangskaartje kost zes euro, kinderen van de basisschool betalen drie euro. Kijk voor meer informatie op de website www.dorpsbelangenexloo.nl.

Auteur

Paul Abrahams