gemeente

Verloren gewaande gedenksteen dokter Boeke terug in Valthermond

Burgemeester Jan Seton en wethouder Albert Trip overhandigden dinsdag 22 september de gedenksteen ter nagedachtenis aan dokter Boeke aan de Stichting Historische Vereniging Valthermond. De steen hing jarenlang aan de gevel van het oude Brughuus, maar verdween bij de verbouwing in 2010. Bij toeval dook de gedenksteen onlangs weer op in het gemeentehuis in Exloo. Burgemeester Jan Seton: “Dokter Boeke was bij oud-Valthermonders een bekende en zeer gerespecteerde man. Hij bood zeker drie Joodse... Burgemeester Jan Seton en wethouder Albert Trip overhandigden dinsdag 22 september de gedenksteen ter nagedachtenis aan dokter Boeke aan de Stichting Historische Vereniging Valthermond. De steen hing jarenlang aan de gevel van het oude Brughuus, maar verdween bij de verbouwing in 2010. Bij toeval dook de gedenksteen onlangs weer op in het gemeentehuis in Exloo. Burgemeester Jan Seton: “Dokter Boeke was bij oud-Valthermonders een bekende en zeer gerespecteerde man. Hij bood zeker drie Joodse vrouwen en hun kinderen onderdak tijdens de oorlog en regelde zelfs een ‘moeder’ voor een Joodse baby. Wij vinden het een mooie gedachte dat de gedenksteen van dokter Boeke nu opnieuw een plek krijgt in Valthermond. In het Vervenershuis, waar veel te vinden is over de geschiedenis van Valthermond is de steen dan ook zeker op de juiste plaats.” Fotocollage oorlogsslachtoffers ’40-‘45 De Historische Vereniging greep de overhandiging van de gedenksteen aan om ook de nieuwe fotocollage met oorlogsslachtoffers uit de oorlog ’40-’45 onder de aandacht te brengen. In Valthermond kwamen in de oorlogsjaren 21 mensen om het leven: Joden, maar ook mensen van niet-Joodse komaf. Op de collage in het Vervenershuis zien bezoekers foto’s van de slachtoffers met naam en beschrijving. Wethouder Albert Trip: “Wij hebben dit jaar helaas veel festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding moeten schrappen vanwege corona. Dat we nu toch nog stil kunnen staan bij deze fotocollage van oorlogsslachtoffers uit Valthermond, maakt het weer een beetje goed.” De zeer actieve Historische Vereniging blikte ook alvast vooruit op de nieuwe fietsroute van 18 km lang die in het voorjaar van 2021 officieel in gebruik wordt genomen door het college van Borger-Odoorn. Vooruitlopend op dit moment wierpen burgemeester en wethouder alvast een blik op het informatiebord over de Valtherveenbrug vlakbij het Vervenershuis. 

Borger Odoorn Gisteren om 14:01 uur

Rij rustig en zie, geniet en beleef meer

Rijd jij rustig door Drenthe? Door je aan de snelheidslimiet te houden, zie, beleef en geniet je meer van onze mooie provincie. Toch is het soms best lastig om te weten en te onthouden welke snelheidslimiet geldt. Op www.snelhedenindrenthe.nl staan alle snelheidslimieten en –regels nog eens handig op een rijtje. Je aan de snelheidslimiet houden, is veiliger voor jezelf en mensen in de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat te hard rijden een van de grootste oorzaken is van verkeersongevallen.... Rijd jij rustig door Drenthe? Door je aan de snelheidslimiet te houden, zie, beleef en geniet je meer van onze mooie provincie. Toch is het soms best lastig om te weten en te onthouden welke snelheidslimiet geldt. Op www.snelhedenindrenthe.nl staan alle snelheidslimieten en –regels nog eens handig op een rijtje. Je aan de snelheidslimiet houden, is veiliger voor jezelf en mensen in de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat te hard rijden een van de grootste oorzaken is van verkeersongevallen. Bovendien zorgt het geregeld voor irritatie bij andere deelnemers. Ook voelen inwoners in de buurt zich hierdoor vaak  onveilig. Reden genoeg om onze kennis over de snelheidslimieten weer eens op te frissen. Campagne Om mensen op hun rijsnelheid te attenderen, ontwikkelde het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) een nieuwe campagne. De campagne is de komende tijd te zien via borden langs de weg, reclame op tankstations, krantadvertenties in huis-aan-huis-bladen, social media, online banners en (milieuvriendelijke) krijtverfuitingen op de weg. 

Borger Odoorn Gisteren om 13:54 uur

Noodverordening 15 september

In de nieuwe noodverordening rondom het coronavirus van 15 september zijn een paar kleine wijzigingen ten opzichte van de noodverordening van 21 augustus opgenomen. Aan artikel 2.7a luchthaven is toegevoegd: alsmede de teststraat en de reclaimhallen. Dit betekent dat de exploitant van een luchthaventerrein ook deze locaties zodanig dient in te richten dat de 1,5 meter regel door passagiers kan worden nageleefd. Lukt dit tijdens piekmomenten niet, dan zijn passagiers van 13 jaar en... In de nieuwe noodverordening rondom het coronavirus van 15 september zijn een paar kleine wijzigingen ten opzichte van de noodverordening van 21 augustus opgenomen.   Aan artikel 2.7a luchthaven is toegevoegd: alsmede de teststraat en de reclaimhallen. Dit betekent dat de exploitant van een luchthaventerrein ook deze locaties zodanig dient in te richten dat de 1,5 meter regel door passagiers kan worden nageleefd. Lukt dit tijdens piekmomenten niet, dan zijn passagiers van 13 jaar en ouder verplicht om op deze locaties een mondkapje te dragen In de artikelen 2.7, 2.7a en 2.8 is bepaald dat reizigers vanaf 13 jaar een niet-medisch mondneuskapje dienen te dragen. In de toelichting staat dat dit gebod niet wordt gehandhaafd voor jongeren in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. Dit betreft het vervoer van leerlingen van en naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Daarnaast gaat het over vervoer van jongeren tot en met 17 jaar van en naar de locatie waar jongeren de jeugdhulp ontvangen, de kinderopvang en zorglocaties voor jeugd, zoals kinderdienstencentra (KDC). Kijk voor meer informatie op www.borger-odoorn.nl/coronavirus 

Borger Odoorn 15 september 2020