Mijn moeder is ... postbezorger Inge Sikkema uit Gieten

Ter Apel

Deze week is een foto gemaakt van Inge Sikkema. De 51-jarige inwoonster van Gieten is de moeder van Vivian (20) en Jurjen (17).

door Paul Abrahams

De in Gieten geboren en getogen Inge is postbezorger. Ze stond eerst op de loonlijst als gezinsverzorgster, stopte met werken toen ze moeder werd en sinds acht jaar heeft ze weer een betaalde baan. Verdeeld over de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag werkt ze zeven uur. "Ik vind het heerlijk", verklapt ze. "Post bezorgen is mijn ding. Lekker bewegen in de buitenlucht. Wat mij betreft ga ik dit nog jaren doen. Tussen half elf en elf uur meld ik me bij het depot om de post op te halen en dan ga ik op pad. Het maakt me niet of de regen met bakken uit de hemel valt, of het hard waait of dat het vriest dat het kraakt. De post moet bezorgd worden. Als het regent, dan trek je maar regenkleding aan. Je moet alleen goed opletten dat de post niet nat wordt. Ook tegen lage temperaturen kun je je kleden." Vorige week dinsdag en woensdag werd geen post bezorgd. "Het was door de ijzel veel te gevaarlijk", legt ze uit. "We moesten donderdag en vrijdag wel even een tandje bijzetten, maar het is gelukkig allemaal gelukt." Inge heeft bijna altijd een vaste wijk, maar kan in geval van overmacht snel bijspringen in andere wijken. "Het voordeel van een vaste wijk is, dat je veel mensen leert kennen. Een praatje is snel gemaakt. Voor veel ouderen zijn we vaak het enige contact op een dag. Ze kijken echt naar ons uit. We zijn ook de oren en ogen in de wijk. Als bijvoorbeeld een gordijn twee dagen dicht blijft, dan trekken we wel even aan de bel." Heel soms gebeurt het dat Inge tijdens het bezorgen van de post een lekke band krijgt. "Dat is natuurlijk balen, maar je moet wel door. Je hebt geen andere keuze. Dan wordt het naast de fiets lopen, tot de tas leeg is." Jurjen studeert voor 'allround operationeel technicus' aan het Noorderpoort in Delfzijl en Vivian volgt aan het Terra in Groningen de opleiding paraveterinair. Wil je ook samen met je moeder of vader in de krant? En vindt je moeder of vader het ook leuk? Stuur dan een mail naar kanaalstreek@ndcmediagroep.nl Wie weet word je binnenkort gebeld voor een gesprek en een foto.    

Auteur

Paul Abrahams