Johan de Heer zangavond in de baptistenkerk in Stadskanaal

Ter Apel

Het podium van de baptistenkerk aan de Handelsstraat in Stadskanaal is zondagavond, 24 januari ingericht als een huiskamer in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Inclusief meubels, lampen, schilderijtjes en......een harmonium (in het Gronings: trapörgeltje).

In deze sfeer wordt een heel bijzondere zangavond gehouden, want Johannes de Heer introduceerde 111 jaar geleden de Johannes de Heer-zangbundel. "In honderdduizenden gezinnen van alle kerkelijke gezindten werd deze bundel een begrip", vertelt Johan W. Pots. "Bij het harmonium, dat vroeger in vele huiskamers een geliefd instrument was, werd door ouders, kinderen en familie gezongen uit 'Johannes de Heer'. In 2004 verscheen de 30ste druk van de bundel. Een aantal 'ouderwetse' liederen is aangepast of verdwenen en veel nieuwe liederen zijn toegevoegd. De bundel telt nu 1011 liederen." Zondagavond worden in de 'homecoming-sfeer' zowel oude als nieuwere Johannes de Heer-liederen gezongen. De bezoekers kunnen genieten van het mannenkwartet van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal en van een groep zangers die speciaal voor dit evenement is samengesteld. De zangers worden door Johan W. Pots begeleid op het orgel en op het harmonium. De zangavond in het godshuis begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Auteur

Paul Abrahams