Mijn moeder is ... kinderboekenschrijfster Brigitte Bosman uit Stadskanaal

Ter Apel

Deze week is een foto gemaakt van Brigitte Bosman. Ze is de moeder van Alana (18) en van Evan (15). Zoonlief heeft het veel te druk om samen met moeder en zus te poseren voor de fotograaf.

door Paul Abrahams

Brigitte Bosman schrijft kinderboeken. De 50-jarige inwoonster van Stadskanaal-Noord heeft inmiddels tien boeken uitgegeven. De eerste druk van haar laatste uitgave 'De snoepfabriek moet sluiten' is bijna uitverkocht. Eind dit jaar, begin volgend jaar is het vervolg op dit boek te koop. Ze is nu aan het herschrijven en ook moet nog een illustrator worden gevonden. Brigitte werkte ruim tien jaar met kinderen als pedagogisch opvoedkundige. Ze volgde daarna achtereenvolgens een schrijfcursus bij de Volksuniversiteit in Haarlem, de opleiding 'Schrijven voor kinderen' en een masteropleiding. Ze debuteerde rond de eeuwwisseling met het boek 'De liedmaker'. "Ik schrijf bijna elke dag", vertelt Brigitte die sinds zeven jaar in Stadskanaal woont en nooit meer wil verhuizen. "Ik begin om half negen tot een uur of half vier. Rond de klok van tien uur bel ik altijd mijn moeder." Naast het schrijven van kinderboeken, schrijft ze lesmateriaal voor de basisschool en onlangs is ze beëdigd tot Schoolschrijver. "Op donderdagmorgen ga ik leerlingen van een basisschool enthousiast maken voor lezen en schrijven. Wandelen in de natuur met de hond is heerlijk en ook vindt ze het fijn om auto te rijden. "Ik heb zelf een Citroën Lomax gebouwd", verklapt ze. "Ik ben echt niet technisch hoor, je moet alleen goed de handleiding lezen." Alana is gestopt met haar opleiding in Velp en heeft nog geen nieuwe keuze gemaakt. "Ik wil eigenlijk wel grafisch vormgever worden. In mei moet ik de knoop doorhakken." Voorlopig heeft ze alle tijd om de plannen van de theatergroep De Boekenbende verder uit te werken. "Het is de bedoeling om onder meer samen met mijn moeder de muzikale voorstelling 'Wieber Waanzinnig' uit te voeren. Een bewerking van het boek 'De snoepfabriek moet sluiten'. Ik heb de liedjes geschreven. De try-out vindt plaats in de bibliotheek, maar wanneer is nog niet bekend." Wil je ook samen met je moeder of vader in de krant? En vindt je moeder of vader het ook leuk? Stuur dan een mail naar kanaalstreek@ndcmediagroep.nl Wie weet word je binnenkort gebeld voor een gesprek en een foto.  

Auteur

Paul Abrahams