Sarah Chmayssani is de beste voorlezer van de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde

Ter Apel

Sarah Chmayssani mag zich een jaar lang de beste voorlezer noemen van de gemeente Stadskanaal en van de gemeente Vlagtwedde.

door Paul Abrahams

De 11-jarige leerling van groep acht van de Willibrordschool in Stadskanaal heeft namelijk vorige week de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. De voorronde werd gehouden in de bibliotheek van Stadskanaal. Twaalf leerlingen van de groepen zeven en acht van deelnemende scholen uit Stadskanaal en Vlagtwedde hadden zich geplaatst voor de voorronde. De kinderen lazen een fragment voor uit een boek dat ze zelf hadden gekozen. De kinderen werden beoordeeld door de juryleden Ada Tolboom, Jan Engelke Fokkens en Brigitte Bosman. De jury koos unaniem voor Sarah Chmayssani van de katholieke basisschool St. Willibrord uit Stadskanaal. Zij las voor uit 'Hoe Overleef ik' van Francien Oomen. Kimberley Kesting van OBS De Vlinder uit Ter Apel eindigde als tweede. Zij las voor uit 'Marietje Appelgat' van Lydia Rood. De winnaars van de regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in de provincie Groningen strijden tijdens twee halve finales om acht tickets voor de provinciale finale. De halve finales vinden plaats op woensdag 16 maart in Bibliotheek Winschoten en in Bibliotheek Zuidhorn. De provinciale finale is op woensdag 13 april in Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam. De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op 25 mei in Utrecht. De winnaar mag zich een jaar lang Voorleeskampioen van Nederland noemen. "Ik was best wel een beetje zenuwachtig", verklapt Sarah. "Maar gelukkig heeft de jury daar niets van gemerkt. Na loting kreeg ik te horen dat ik als zevende aan de beurt was. Iedereen mocht vier minuten lang voorlezen." Sarah is een 'echt leesmonster' en daarnaast vindt ze het fijn om te zingen en te dansen. "Mijn lievelingsboek is Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russell", vervolgt ze. "Ik heb heel veel zin in de halve finale op woensdag 16 maart. Alleen de winnaar van de voorronde in Stadskanaal mag meedoen. Kimberley uit Ter Apel is tweede geworden en is reserve. Zij mag voorlezen voor het geval ik me moet afmelden. Maar dat gaat niet gebeuren ...".

Auteur

Paul Abrahams