Christiaan Sterenborg uit Stadskanaal wil naar Paralympics in Tokio

Ter Apel

Christiaan Sterenborg jaagt een droom na. Hij wil als tafeltennisser deelnemen aan de Paralympische Spelen in 2020 die plaats vinden in Tokio in Japan.

door Paul Abrahams

Dromen waarmaken is hard werken. Dat beseft de 45-jarige inwoner van Stadskanaal als geen ander. "Ik moet de komende jaren veel trainen om beter te worden. Uren maken, internationale wedstrijden spelen. Het liefst in het oranje shirt van het nationale team." De applicatiebeheerder van Ziggo is sinds 1994 na een ongeluk op vakantie in Spanje door een hoge dwarslaesie gekluisterd aan een rolstoel. "Sporten is mijn lust en mijn leven", blikt de oud-inwoner van Onstwedde terug. "Voetbal, volleybal, basketbal, tafeltennissen. Het maakt niet uit. Ook na het ongeluk ben ik blijven sporten. Zo heb ik bijvoorbeeld vijftien jaar rolstoel rugby gespeeld bij een club in Haren. Tot vorig jaar. Toen kreeg ik de smaak te pakken van het tafeltennis." Inmiddels traint Christiaan - hij is ingedeeld in de zogeheten klasse 2 en hand en bat worden omzwachteld - elke donderdag in het nationaal trainingscentrum Papendal in Arnhem. Van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur is Femke Cobben zijn trainingspartner. Ook zij heeft het vizier op Tokio gericht. De mogelijkheden om dicht bij huis te trainen zijn beperkt, benadrukt Christiaan die in juni meedoet aan het Nederlands kampioenschap in Zoetermeer. "Daarom heb ik me onlangs aangemeld voor een trainingskamp van vijf dagen in Düsseldorf. Het was een bijzondere ervaring. Ik heb verschillende wedstrijden gespeeld en ik heb gemerkt dat er nog veel werk valt te verzetten. Ik ben door een aantal internationale gehandicapte tafeltennissers echt helemaal van de tafel gespeeld. Maar je moet niet vergeten dat ik nog maar een half jaar serieus bezig ben." Gezien de progressie in de afgelopen zes maanden is Christiaan optimistisch gestemd over de toekomst. "Ik denk dat het mogelijk is om een bepaald niveau te halen, waardoor ik uiteindelijk in mijn klasse een plek kan veroveren in de mondiale top 20. Als dat lukt, dan komt misschien ook Tokio in beeld." Oproep sparringpartner Thuis traint Christiaan met zijn echtgenote Aga en daarnaast wordt af en toe de 'tafeltennisrobot' ingeschakeld die in korte tijd 100 ballen 'uitbraakt'. "Die machine is niet echt een succes. Het valt niet mee om na afloop al die ballen weer te verzamelen als je in een rolstoel zit. Ik ben daarom op zoek naar tafeltennissers die in de buurt wonen van Stadskanaal en die het leuk vinden om met mij regelmatig te trainen. Alleen dan kan ik beter worden." Tafeltennissers die een 'aardige bal kunnen slaan', mogen altijd even bellen met Christiaan Sterenborg. Zijn telefoonnummer is 06-53674324.

Auteur

Paul Abrahams