Afrikaanse atleten winnen de 26ste Rabo bank Klap tot Klaploop Stadskanaal

Ter Apel

Afrikaanse atleten hebben de 26ste Rabo bank Klap tot Klaploop Stadskanaal gewonnen.

door Flip Slik

De Keniaanse hardloper Geoffrey Yegon liep naar de overwinning langs het Stadskanaal in een tijd van 29:29. Alle atleten liepen 300 meter meer dan het gebruikelijke 10 km parcours langs het kanaal, dit vanwege een omleiding. Afgelopen week stond een leeg winkelpand in brand en tot op vandaag was de brandweer nog bezig met nablus werkzaamheden en met opruimen met groot materieel dat precies de looproute blokkeerde. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Diana Chematai in een tijd van 34:57. De wedstrijd In de mannenwedstrijd ontstond de ontknoping in de laatste kilometers. Vanaf het startschot ontstond een kopgroep met alle Keniaanse lopers aangevuld met Wouter Ploeger (Groningen) en de Belg Yannick Michiels. Zo af en toe nam Ploeger brutaal de kop van dit groepje en sleepte de overige medevluchters achter zich aan. Rond het 8 kilometer punt nam Geoffrey Yegon de leiding en stond deze niet meer af. In een rap tempo sprintte hij solo naar de finish in een tijd van 29:29. Nicholas Korir eindigde als tweede in 29:52 en Kennedy Kimenga passeerde de finishmatten in 30:23. Wouter Ploeger was de beste Nederlander, hij deed 31:03 minuten over de 10 km en 300 meter. De vrouwenwedstrijd kende ook een solo winnares. Vanaf het startschot liep de Keniaanse Diana Chematai Kipyagei naar een eindtijd van 34:57. Achter haar ontstond wel een leuke wedstrijd om de klassering beste Nederlandse. Herzog (35:09), als tweede geëindigd en Jessica Oosterloo uit Appelscha wisselden regelmatig van positie. Oosterloo kwam in de laatste kilometers te kort en liep naar een derde plek in 35:27. Oosterloo: “Jessica en ik liepen steeds bij elkaar, maar op het laatst kwam ik toch te kort en ik kon haar niet meer bijhouden. Ik ben tevreden met mijn derde plek." Noodweer Uit voorzorg had de prima organisatie de wedstrijd bogen niet neergezet omdat er gewaarschuwd werd voor slecht weer met storm. Toen de laatste loper de finishlijn had gepasseerd brak het noodweer uit: Een enorme bui met een stevige wind blies alle dranghekken omver en hagel maakte de straten wit. De foto's zijn gemaakt door Flip Slik.

Auteur

Paul Abrahams