Jan Willems schrijft boek over zeventig jaar voetbal in Stadskanaal-Noord

Ter Apel

De voetbalvereniging SPW uit Stadskanaal-Noord bestaat zeventig jaar. Die mijlpaal wordt deze maand op gepaste wijze gevierd.

door Paul Abrahams

Het spits van het jubileumprogramma wordt afgebeten op donderdagavond 21 april. Dan vindt in de kantine van de zondag vijfdeklasser in de Noordstee een instuif plaats voor inwoners en voor verenigingen en instellingen die actief zijn in Stadskanaal-Noord. Bezoekers kunnen een fototentoonstelling bekijken en ook worden films van vroeger vertoond. Daarnaast wordt het jubileumboek officieel gepresenteerd. Een cabaretgroep zorgt voor extra sfeer en gezelligheid. Het feest wordt vrijdag voortgezet met allerhande activiteiten voor de jeugd. Van een zeskamp tot met elkaar eten en een disco. Het jubileum wordt zaterdag afgesloten met een reünie. Er is zoveel animo voor de bijeenkomst dat aanmelden niet meer mogelijk is. "We hebben uit alle delen van het land aanmeldingen gekregen voor de reünie", vertelt Jan Willems. De 76-jarige oud-onderwijzer is voorzitter van de reüniecommissie. "Sinds de ledenvergadering van september vorig jaar is een aantal leden druk bezig om de reünie in goede banen te leiden. Het is fijn dat zoveel oud-leden belangstelling hebben om met elkaar weer oude herinneringen op te halen." Willems werd bijna 50 jaar geleden lid van de club. Hij voetbalde in het eerste en in het tweede team en was actief als penningmeester, secretaris en voorzitter. De laatste jaren houdt hij zich bezig met de website, het archief en het uitgeven van het jaarboek. Het jaarboek heeft de papieren clubkrant vervangen. Op dit moment wordt de laatst hand gelegd aan het jubileumboek. "Het boek telt 64 pagina's en blikt terug op zeventig jaar SPW", vertelt Willems die enkele maanden geleden is verhuisd van Noord naar het centrum van Stadskanaal. "Ik ben zo'n tien weken geleden begonnen met de voorbereidingen. Dat lijkt kort, maar ik ken de club als mijn broekzak. De oplage is 1000 stuks en dankzij een financiële bijdrage van verschillende sponsors wordt het boek gratis verspreid. Als ik het zo doorblader, dan krijg ik een trots gevoel. Het geeft een goed beeld van de historie van de club. Van de verhuizingen naar de verschillende accommodaties tot de resultaten van de teams. Mede door de vele foto's wordt het een feest der herkenning. Ook zijn interviews te lezen met Gerrit Hofstra en Bé Reinders, leden van het eerste uur. In het boek zijn vanzelfsprekend ook verschillende anekdotes te lezen. Een willekeurig voorbeeld: zo is SPW in het seizoen 1981-1982 gedegradeerd uit de derde klasse D. De ploeg had 22 punten, Noordster uit Oude Pekela werd kampioen met 26 punten!"  

Auteur

Paul Abrahams