Bondsspeld Nederlandse Basketball Bond voor Ben Wiersema uit Stadskanaal

Ter Apel

Ben Wiersema heeft tijdens de afdelingsbijeenkomst van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) in Heerenveen de Bondsspeld in ontvangst genomen. Ook kreeg hij een certificaat mee naar huis.

door Paul Abrahams

De onderscheiding werd uitgereikt door bestuurslid Fred van Urk van de NBB als waardering voor zijn speciale verdiensten voor het basketbal. De 66-jarige inwoner van Stadskanaal ademt basketbal. Als zeventienjarige knaap richtte hij samen met een aantal andere liefhebbers van de sport de basketbalvereniging Jahn II op. "We waren door de gemeentelijke scholencompetitie op vrijdagavond in de sporthal zo enthousiast geworden voor het spelletje, dat enkele jongeren de stoute schoenen hebben aangetrokken en naar de voorzitter van de omni-vereniging Jahn II zijn gestapt", blikt de voormalige leerkracht van de Anne de Vries school terug. Op relatief jonge leeftijd stopte hij als speler. Als trainer van Jahn II was Wiersema vervolgens erg succesvol. Onder zijn leiding werd het jeugdteam bijvoorbeeld tweede van Nederland en het herenteam speelde in de op één na hoogste afdeling van het land. "De basis werd gelegd door sfeer, veiligheid en oefenvormen. In combinatie met spelen met het hart en voor elkaar willen werken." Opleidingen en Ben Wiersema zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat werd nog eens benadrukt in opmaat naar het opspelden van de onderscheiding.Sinds jaar en dag is de Knoalster actief betrokken bij het opleiden van onder (veel) meer trainers en arbiters om de kwaliteit te verbeteren. "Dat is mijn drive", vertelt Ben die ook leercoach en praktijkbegeleider is en gemiddeld vier uur per dag in touw is voor de basketbalsport. "Ik vind bijvoorbeeld dat alle trainers een licentie moeten hebben. Het leveren van maatwerk staat centraal. Daarnaast kijk ik alleen naar de mogelijkheden en eventuele oplossingen die er zijn voor de verenigingen om de ambities te realiseren."    

Auteur

Paul Abrahams