Genieten van theater op het Pagefestival in Stadskanaal

Ter Apel

In opmaat naar het Pagefestival dat zaterdag 18 en zondag 19 juni wordt gehouden, wordt in de leukste krant in de regio elke week aandacht geschonken aan het programma. Deze week staat het theater centraal. Lees maar eens even mee.

De programmering van het theatergedeelte is helemaal rond. Stefan Tieben, afkomstig uit Valthermond, die twee jaar geleden furore maakte met zijn 'James Bond' film ‘No Mercy’ (vertoond in het Smoky-theater), komt met het kleinkunst-programma 'Komische taferelen'. De sketches, serieuze verhalen en liedjes zijn allemaal uit het leven gegrepen. Stefan vormt samen met zijn kompaan Juan Zyad het duo ‘Stef & Quapo’. Ze kennen elkaar van de opleiding Theater aan Noorderpoort Groningen richting Kunst en Multimedia en ze hebben veel samen gespeeld en onder meer ervaring opgedaan bij Theater te Water. Juan gaat na deze zomer naar de Toneelschool in Maastricht, Stefan’s ambities liggen ook in het theater maar hij gaat eerst nog wat rondkijken in de wereld. Stef & Guapo treden zaterdag 18 juni om 15.00 uur en 18.00 uur op en zondag 19 juni om 16.30 en 18.00 uur in de Theaterzaal van het Paleis der Schone kunsten. De komische taferelen duren ongeveer een half uur. De Dames Slier Daarnaast staat de ervaren theatergroep 'De Dames Slier' uit Groningen geprogrammeerd met de familievoorstelling 'De Boomhut'. Daarin kijkt Robin vanuit zijn hut in de boom in de tuin van zijn ouders naar de wereld maar wordt dan geconfronteerd met Mevrouw Van der Linde, projectontwikkelaar, die juist op die plek een woontoren annex shoppingcenter met parkeergarage wil bouwen. Daar gaat Robin dus nooit mee akkoord. Zijn boom mag toch niet sneuvelen? Gezien het succes dat de Dames Slier vorig jaar op het eerste Pagefestival hadden met hun voorstelling 'Circusje', belooft het weer een spannende gebeurtenis te worden. Houden we de natuur in stand of moet alles plat voor woningen en winkels en auto’s? De strijd om de boom van Robin vindt alleen op zondag 19 juni plaats om 14.45 uur, eveneens in de theaterzaal. Ontdekkingstocht Daarnaast is op beide festivaldagen een ontdekkingstocht rond het festivalterrein in het Pagedal. Het ‘Pagedal’ stelt daarbij het leven voor waarin de mens continu onderweg is naar zijn toekomst, zijn verlangen, zijn levensvervulling. Maar na elke bocht kan zich iets aandienen waar hij niet mee gerekend heeft en komt hij voor verrassingen en vragen te staan. Twee studentes van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - ze treden ook op tijdens het festival de Hongerige Wolf - zetten een route uit waarbij de wandelaar voor verschillende situaties en vragen komt te staan, als in het leven zelf, waarmee hij/zij moet zien te ‘dealen’. Deze theatrale route door het Pagedal met de titel ‘Voor de Bocht’, gaat op verschillende momenten van start vanaf het terrein voor de toegangspoort van het festival. Deze toegangspoort tot het gratis festival wordt, bij wijze van stage-opdracht, ontworpen en gerealiseerd door drie studenten van de afdeling Art&Design van Noorderpoort opleiding Kunst&Multimedia in Groningen.

Auteur

Paul Abrahams