Moedwillige vernieling op de dodenakker in Stadskanaal-Noord

Ter Apel

Tineke Smit-Hiskes (66 jaar) is boos en ze slaapt slecht bovendien. Hoogste tijd om de redacteur van de Kanaalstreek te bellen. Wellicht dat een artikel in de krant uitkomst biedt.

door Paul Abrahams

De roots van Tineke liggen in Stadskanaal. Inmiddels woont ze met veel plezier in Gouda. Een paar keer per jaar keert ze terug naar de Kanaalstreek. Dan brengt ze steevast een bezoek aan de gemeentelijke begraafplaats aan de H.J. Kniggekade in Stadskanaal-Noord om de graven van onder meer haar grootouders en twee tantes te onderhouden. Schoonmaken, de bloemen en planten verversen. Dat soort werkzaamheden. Steeds vaker ziet ze dat graven beschadigd zijn. "Sommige graven zijn door achterstallig onderhoud verzakt, maar sommige graven zijn moedwillig vernield. Dat zie je zo. Daarvoor hoef je niet in de bouw te werken. Ze hebben erop staan springen of ze hebben er met brute kracht tegenaan getrapt. Dat kan bijna niet anders. Ik vind het heel luguber. Wie de daders zijn? Ik heb werkelijk geen idee. Ik vermoed kwajongens uit de buurt die zich 'dood' vervelen en besluiten om zich uit te 'leven' op een begraafplaats. Ik heb er geen woorden voor. Ik ben wel bang dat bij een volgend bezoek aan het kerkhof de graven van mijn familieleden zijn beschadigd." "Ik heb het al eens gemeld bij de gemeente, maar daar kreeg ik indertijd nul op het rekest", vervolgt Tineke. "Ik hoop dat een artikel in de krant zorgt dat het vandalisme een halt wordt toegeroepen. Dat door sociale controle geen vernielingen meer worden aangericht." Reactie gemeente "De gemeente Stadskanaal zorgt voor het onderhoud van het groen en van de paden", vertelt woordvoerder André Schenkel desgevraagd. "De grafstenen en monumenten zijn van de families, de nabestaanden. Daar kunnen en mogen wij als gemeente niets mee. Wanneer schade aan het graf wordt geconstateerd, dan moet altijd aangifte worden gedaan bij de politie. De kosten kunnen dan worden verhaald op de dader als die wordt achterhaald. Het is bijna ondoenlijk om de begraafplaatsen af te sluiten. Kwaadwillende personen vinden altijd wel een manier om binnen te komen. Weet wel. Als gemeente willen we altijd meedenken over mogelijke oplossingen, want het vernielen van graven is heel erg verdrietig voor de nabestaanden."    

Auteur

Paul Abrahams