Een week lang veel reuring in het dorp Onstwedde

Ter Apel

Het dorp Onstwedde bruist van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 juli van de activiteiten. Dan vindt de zogeheten evenementenweek plaats. Bijna elke dag is wel iets te doen. Lees maar even mee.

Het spits van het gevarieerde programma wordt zaterdag 2 juli afgebeten met de Diamanttocht, een wandeling door de prachtige natuurlijke omgeving van Onstwedde. Er zijn vier routes uitgezet van 5, 10,15 en 20 kilometer. Zo kan iedereen een afstand kiezen die bij hem of haar past. Omdat er onverharde wegen in de routes zijn opgenomen, is de wandeling minder geschikt voor rolstoelgebruikers. Vele honderden recreatieve en wedstrijd lopers zetten op maandag 4 juli weer hun beste beentje voor tijdens de Kids Omloop en Onstwedder Omloop. Voorafgaand aan de Onstwedder Omloop is er voor de kinderen tot en met twaalf jaar de Kids Omloop. De kinderen lopen afstanden van vijfhonderd, duizend of tweeduizend meter. De Onstwedder Omloop, die deel uitmaakt van het Schutrups loopcircuit, bestaat uit een wedstrijdloop over tien kilometer en een recreatieve loop over over 2,5 kilometer, vijf kilometer, 7,5 kilometer en tien kilometer. Voor de verschillende afstanden zijn de starttijden respectievelijk 18.30 uur, 18.45 uur en 19.00 uur. Woensdag 5 juli staat in het teken van de braderie, die wordt georganiseerd door de Handelsvereniging Onstwedde. De braderie begint om 13.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Plaats van handeling is de Dorpsstraat. De braderie bestaat uit een markt met een breed aanbod aan goederen. Ook voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten zoals een zweefmolen en een kinderbraderie waar de kinderen hun tweedehands spullen aan de man kunnen brengen. Stichting Onstwedder Gaarv’n verzorgt tijdens de braderie demonstraties van oude ambachten. Op donderdag 6 juli wordt - terug van weggeweest - de solextocht gehouden. Aan het eind van de middag en begin van de avond start op verschillende tijdstippen in een groep van circa 15 solexrijders een rondrit van circa een uur door de regio. Op vrijdag 7 juli start - ook terug in het programma - een ATB tocht. Daarnaast houdt de plaatselijke volleybalvereniging VCO '72 op donderdag- en vrijdagavond een beachvolleybaltoernooi. De evenementenweek wordt afgesloten op zaterdag 9 juli met de eerste editie van de Onstwedder Oldtimerdag. Op en rondom De Woldbrink aan de Dorpsstraat zijn tijdens een groot deel van deze dag legervoertuigen, motoren/bromfietsen, tractoren en auto’s van 25 jaar of ouder opgesteld. Per voertuigcategorie starten op verschillende momenten toertochten. Hiervoor is een programma opgesteld zodat niet alle voertuigen gelijk vertrokken zijn en er op elk moment iets te bezichtigen valt. De Gasselter Bloaskapel zorgt met vrolijke muziek voor extra sfeer en gezelligheid.

Auteur

Paul Abrahams