Plastic doppen sparen voor het opleiden van een geleidehond

Ter Apel

In de achtertuin van Roelof Gelling staan vijf blauwe afvalbakken met een inhoud van 240 liter. In de bakken worden plastic doppen en plastic deksels bewaard.

door Paul Abrahams

"De doppen zijn geld waard", benadrukt de 58-jarige inwoner van Stadskanaal. "Als de bakken vol zijn , dan worden ze met een busje opgehaald en via een opslagdepot in Donderen bij Norg naar een fabriek in Biddinghuizen gebracht. Daar worden ze vervolgens gerecycled. Hoe meer doppen worden ingezameld, hoe hoger de vergoeding die aan KNGF Geleidehonden wordt overgemaakt. Met een bedrag van 5000 euro kan een pup worden opgeleid tot een geleidehond." Roelof zamelt al anderhalf jaar doppen in en heeft daarmee een witte vlek in Stadskanaal en omgeving ingevuld. "Steeds meer inwoners van de Kanaalstreek dragen een steentje bij", glundert hij. "Daarnaast is het mogelijk om de doppen af te geven bij de supermarkt van Jumbo Froukje Sloot. We kunnen altijd meer doppen gebruiken, zodat nog meer geleidehonden kunnen worden opgeleid. Dus gooi ze niet weg, maar lever ze in. Het is toch mooi dat je met afval op een hele eenvoudige manier andere mensen kunt helpen." "Niet alle doppen zijn bruikbaar", vervolgt Roelof. "Het gaat om plastic doppen van onder (veel) meer frisdrankflessen, fruitsap pakken, sportdrankjes, slagroombussen, doseer dopjes van wasmiddelen, wasbolletjes, shampoo, deodorant en tandpasta, maar ook om deksels van pindakaas en chocopasta." Roelof hoopt dat nog meer inwoners de opleiding van geleidehonden gaan ondersteunen door ook doppen te gaan verzamelen. "Voor alle zekerheid heb ik alvast twee extra afvalbakken besteld." Roelof Gelling woont aan de Hoofdkade 106 in Stadskanaal. Wilt u binnenkort een grote tas vol met plastic doppen en deksels inleveren? Neem dan van te voren even contact op, zodat u niet voor een dichte deur komt te staan. Het telefoonnummer is 0599-621324.  

Auteur

Paul Abrahams