Tentoonstelling over glasindustrie in Nieuw-Buinen

nieuw-buinen

Van 1 juli tot 1 september is in mfa Noorderbreedte in Nieuw-Buinen een speciale collectie uit de veenkoloniale glasindustrie te bezichtigen. Burgemeester Jan Seton opent de tentoonstelling op 1 juli om 15.00 uur.

In 1967 is de laatste glasfabriek in Nieuw-Buinen gesloten. Daarmee kwam een einde aan een rijke historie van glasblazen. Door de inzet van verzamelaars zijn nog veel materialen bewaard gebleven. Zoals de bekende en uitgebreide collectie van Van Olst, die ook veel laat zien van hoe de glasfabrieken werkten. De collectie is tot stand gekomen met inzet van de Historische vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen en een financiële bijdrage van onder meer de gemeente Borger-Odoorn. Om 15.15 uur moet de burgemeester nog een keer de handen uit de mouwen steken. Dan wordt voor de Noorderbreedte een aandenken aan de roemruchte glasindustrie onthuld. Bij het sluiten van de laatste fabriek hebben de glasblazers de laatste glasoven leeg laten lopen in een kuil naast de oven. Dit gestolde glas in een soort menhir achtige vorm heeft altijd als blikvanger dienst gedaan voor het museum van Van Olst. Nu is het weer terug in Nieuw-Buinen. Meer informatie is te vinden op www.histver-nbb.nl  

Auteur

Paul Abrahams