Met de Lelijke Eend naar de pastoor voor het sollicitatiegesprek

Ter Apel

Het aftellen is begonnen voor Rinus Allemekinders. Op donderdag 7 juli neemt hij afscheid als directeur van de rooms-katholieke Sint Antoniusschool in zijn woonplaats Musselkanaal.

door Paul Abrahams

Allemekinders heeft maar liefst 43 jaar les gegeven aan de Antoniusschool. Sinds 1985 is hij directeur. "De tijd is werkelijk voorbij gevlogen", blikt hij terug. "Niets is mooier dan les geven. En dan vooral geschiedenis. Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met een hecht onderwijsteam. We hebben altijd bokje voor elkaar gestaan. In de afgelopen tientallen jaren is er weinig verloop geweest, dat zegt ook iets over de sfeer op school. Het mooiste moment? De reünie eind jaren negentig ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de school met zo'n duizend bezoekers." Rinus Allemekinders is in 1952 geboren in Kwadendamme, onder de rook van Goes. Een jaar later - in 1953 wordt de provincie Zeeland getroffen door de watersnoodramp verhuist de boerenfamilie naar Nieuwe Pekela om een nieuwe toekomst op te bouwen. "Ik ben in 1963 afgestudeerd aan de Pedagogische Academie in Winschoten. Het was lastig om in die tijd een baan te vinden. Ik had wel links en rechts gesolliciteerd, had af en toe een proefles gegeven, maar het lukte maar niet om aan de bak te komen. Totdat ik op straat een kennis tegen het lijf liep, die een tip gaf over een vacature op de Antoniusschool in Musselkanaal. Ik had geen advertentie in de krant of in een vakblad gelezen, heb meteen gebeld en ik kon meteen langs komen bij pastoor Ten Have die ook voorzitter was van het schoolbestuur." Zonder proefles aangenomen "Ik was best wel zenuwachtig", verklapt de Musselkanaalster. "Strak in het pak en goed geschoren ben ik in mijn Lelijke Eend - ik had de auto gekocht met geld dat ik had verdiend tijdens vakantiewerk - naar Musselkanaal gereden. Ook Martin Holman - hoofd der school - was aanwezig bij het gesprek. De eerste vraag die ik moest beantwoorden was: ga je ook naar de kerk? Het gesprek verliep heel voorspoedig en ook hebben we nog een kijkje genomen in het schoolgebouw aan de Sluisstraat. Zonder een proefles te geven ben ik aangenomen. Als 21-jarige kreeg ik klas vijf toegewezen met 42 kinderen." Steen voor steen opbouwen In de periode 1973-1975 werkte Allemekinders in Musselkanaal en woonde hij bij zijn ouders in Nieuwe Pekela. "Ik ben getrouwd met Geesje en we kregen een woning aan de Magnoliastraat. "Elke dag fietste ik naar school en onderweg passeerde ik dan de plek waar druk werd gebouwd om de huidige Antoniusschool te realiseren. Ik heb de school wat dat betreft steen voor steen zien opbouwen. In 1976 zijn we verhuisd van de Sluisstraat naar de Floralaan. Ik heb elf jaar les gegeven aan klas 5 en in 1984 ben ik benoemd als directeur van de school als opvolger van Holman. Ik ben tot de dag van vandaag les blijven geven." Het aantal leerlingen van de Antoniusschool is sinds jaar en dag stabiel. "Er staan nu zo'n 215 namen op de lijst. En dat te bedenken dat vroeger veel meer kinderen werden geboren. De school heeft nog steeds een streekfunctie. We rijden met een busje twee routes om de leerlingen uit omliggende dorpen op te halen en weer naar huis te brengen." Wat er allemaal gaat gebeuren op donderdag 7 juli? Allemekinders heeft werkelijk geen idee. "Ik moet samen met de familie om half negen klaar staan bij de voordeur, meer weet ik niet. Ik laat me graag verrassen."    

Auteur

Paul Abrahams