Gemeente Vlagtwedde krijgt basisinfrastructuur van AED-buitenkasten

Ter Apel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde heeft besloten om door de gehele gemeente een basisinfrastructuur van AED’s (Automatische Externe Defibrillators) aan te leggen.

Deze AED’s worden geplaatst in buitenkasten en zijn daardoor 24/7 toegankelijk voor burgerhulpverleners. Daarmee wil het college de overlevingskans in geval van een reanimatie vergroten. In september worden de eerste AED-buitenkasten geplaatst bij gemeentelijke gebouwen als Multifunctionele Accommodaties, sporthallen, zwembaden en bruggen en ook dorpshuizen. Over de exacte locaties wordt nog gesproken. Reeds bestaande gemeentelijke AED’s die ouder zijn dan tien jaar, gaat de gemeente vervangen. In de gemeente Vlagtwedde zijn in totaal 266 burgerhulpverleners actief. Deze goed getrainde vrijwilligers vormen met elkaar een netwerk en kunnen binnen zes minuten adequaat een reanimatie opstarten. "Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskans van een slachtoffer stijgt naar vijftig tot zeventig procent, wanneer binnen zes minuten een reanimatie van start kan gaan. Een goed netwerk van AED’s kan dan ook een belangrijke rol spelen in het vergroten van overlevingskansen", aldus wethouder Wietze Potze van Zorg & Welzijn. Bij iedere alarmering via 112 stuurt de Meldkamer Noord Nederland een SMS melding naar dertig burgerhulpverleners in de desbetreffende 6-minuten zone. Een aantal burgerhulpverleners krijgt het bericht om eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Anderen worden direct naar het slachtoffer verwezen.

Auteur

Paul Abrahams