SJS klaar voor de ontvangst van ruim 350 G-voetballers

Ter Apel

SJS staat helemaal klaar voor de ontvangst van ruim 350 G-voetballers die gaan deelnemen aan de Freddie Pranger Memorial zaterdag 27 augustus op het sportpark aan de Julianastraat in Stadskanaal.

Het toernooi mag zich hiermee tot de grootste in ons land rekenen. De spelers - jongens en meisjes, mannen en vrouwen waarvan de jongste zes jaar oud is en de oudste de vijftig reeds gepasseerd - komen uit de noordelijke provincies, Overijssel en Flevoland. Bovendien komen zes Duitse teams in actie. Het toernooi, vernoemd naar de in 2014 overleden prominente G-voetballer van SJS Freddie Pranger, barst bijna uit zijn voegen. Nog nooit eerder in het vijfjarig bestaan van dit evenement was de belangstelling zo groot. De organisatoren hebben dan ook veel werk moeten verzetten om alles organisatorisch én financieel op orde te krijgen. Dat is gelukt. De draaiboeken liggen klaar, alle uitnodigingen zijn de deur uit en meer dan vijftig vrijwilligers van binnen én buiten de club weten wat van hen verwacht wordt. De openingsceremonie is om 10.30 uur en wordt bijgewoond door wethouder Peter Gelling van de gemeente Stadskanaal en eregast Henk de Haan. Van deze laatste wordt weer veel verwacht. Hij heeft zijn openingsspeech in een combinatie van Gronings, Nederlands en Duits reeds klaar. Onder de tonen van zijn trompet vergezelt hij daarna de honderden G-voetballers naar de centrale warming-up. Later op de dag gaat hij samen met een andere eregast, oud scheidsrechter Dick Jol, de prijzen uitreiken. RTV Noord verzorgt in de ochtenduren een rechtstreeks uitzendingen in het programma Noord en Ommeland met Marcel Nieuwenweg. Dweilorkest De Klinkers uit Winschoten verzorgt de hele dag de muizakele omlijsting. De organisatie van het toernooi kost veel geld. Meer dan SJS zelf op kan brengen. Daarom moet een beroep worden gedaan op fondsen en sponsoren. Er zijn bijdragen beschikbaar gesteld door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Het Fonds Gehandicaptensport, de stichting Wildervankfonds, Het Sinnigefonds en de gemeente Stadskanaal. Daarnaast bieden enkele lokale bedrijven kortingen en diensten aan. Vertegenwoordigers van het Sinnige Fonds en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten leveren een bijdrage aan de prijsuitreikingen. Daardoor is het mogelijk het evenement gratis toegankelijk te houden. De Albert Stevens wisselbokaal is een beker die wordt uitgereikt aan het meest sportieve en enthousiaste team bij de senioren. De scheidsrechters geven punten en vormen met elkaar de jury. Albert Stevens is het nog enige in leven zijnde lid van het groepje mannen dat in 1954 de zaterdagvereniging Sportclub Juliana Stadskanaal, kortweg SJS, heeft opgericht. Uiteraard komt Stevens, inmiddels ver in de tachtig, de door hem beschikbare beker zelf uitreiken. De Freddie Pranger Memorial is tevens de start van het voetbalseizoen bij SJS. Na afloop van het G-toernooi treedt om 17.00 uur SJS 4 aan tegen een gelegenheidsteam dat is samengesteld uit vrienden en familie van Henk de Haan, het zogeheten Henk . broezzn' de Haan team. Om 18.15 uur is het de beurt aan SJS 1 dat het onder leiding van oud scheidsrechter Dick Jol gaat opnemen tegen een selectie van oud-SJS spelers. Het programma wordt afgesloten door een live optreden van Bert&Loes Double Voice. Tijdens dit optreden wordt Benjamin Huizinga officieel gelanceerd als sporttalent van het jaar. Deze verkiezing is opgezet door het Fonds Gehandicaptensport. Vanaf 1 september kan via de website www.sporttalentvanhetjaar.nl op Benjamin worden gestemd.  

Auteur

Paul Abrahams