Vijf kandidaten verkiezing Knoalster van het jaar zijn bekend

Ter Apel

Op initiatief van redacteur Paul Abrahams van het weekblad de Kanaalstreek wordt voor de eerste keer de verkiezing van de 'Knoalster van het jaar' gehouden.

door Paul Abrahams

De lezers van de leukste krant in de regio hebben in de afgelopen weken in totaal achttien (!) namen van kandidaten uit de gemeente Stadskanaal aangemeld. Van succesvolle sporters tot mannen en vrouwen die maatschappelijk zeer betrokken zijn. In het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal hebben de juryleden Theo Euverman (voorzitter), Ingrid Sterenborg, Renate Paans, Fenneke Mensinga, Helen Kämink, Joop Grachten, Paul Abrahams, Marcel Leegte en Jasper Stuut vorige week de knoop doorgehakt. De genomineerden zijn in willekeurige volgorde: Catharina Woortman, Anita Sanders, Deddy Kruize, Jaap Duit en Jan Geert Sterenborg. Hoe nu verder? De lezers van de krant kunnen tot en met woensdag 28 december een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Dat is mogelijk via de website www.kanaalstreek.nl/Knoalstervanhetjaar2016 Een mail sturen kan desgewenst ook: kanaalstreek@ndcmediagroep.nl Heeft u (tijdelijk) geen internet, maar u wilt wel stemmen? Stuur dan een brief naar NDC mediagroep Postbus 60 9700 MC Groningen ter attentie van Knoalster van het jaar. Vanzelfsprekend mag één keer worden gestemd. Dat wordt streng gecontroleerd. Onder de stemmers worden vrijkaarten verloot voor Service Bioscoop Smoky in Stadskanaal. De tickets zijn aangeboden door Koos Abeln. Op donderdag 5 januari komt de jury om 17.00 uur weer bij elkaar in het Streekhistorisch Centrum om eveneens te stemmen. De verhouding klassement vakjury en klassement publieksjury is 50/50 procent. Mochten twee kandidaten echter evenveel punten krijgen, dan is het aantal stemmen van de lezers doorslaggevend. Notaris Bep Bergman houdt een oogje in het zeil. Uitreiking Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Stadskanaal op maandag 9 januari in Theater Geert Teis wordt de uitslag bekend gemaakt door burgemeester Baukje Galama. De vijf genomineerden krijgen een certificaat, een boeket bloemen en een verzorgingspakket van Op=Op Voordeelshop in Stadskanaal. De winnaar gaat bovendien met een prachtige prijs naar huis die door Juwelier Luitjens in Musselkanaal is aangeboden. Ook wordt een foto voor de voorpagina van de krant gemaakt. De genomineerden: Deddy Kruize: Deddy Kruize heeft dit jaar haar huis in Stadskanaal verkocht, heeft haar vaste baan als operatiekamer-assistente in het Refaja opgezegd om twee jaar lang als vrijwilliger te gaan werken op de Africa Mercy, het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld, dat ligt aangemeerd in Benin in West-Afrika. Daar worden kinderen en volwassenen gratis geopereerd. Ze moet zelf haar reiskosten en verblijfkosten op het schip betalen. Catharina Woortman: Catharina Woortman is altijd bezig om inwoners die het financieel gezien niet zo breed hebben te helpen. Ze is bijvoorbeeld oprichter van de Boetiek Armslag en legt huisbezoeken af voor de Stichting Leergeld. Verder is ze onder (veel) meer actief als bestuurslid van de gehandicaptensportvereniging DWS en ze is lid van de Wijkraad Maarsveld. Het lukt haar om veel inwoners uit een sociaal isolement te halen en te houden. Jaap Duit: Jaap Duit is actief op het water en langs het water. Onder zijn leiding is het bijzondere vrachtschip de Jatrie gerestaureerd, waardoor het behouden blijft voor de toekomst en bloeit de kanovereniging KSVO. De Klap tot Klaploop van Musselkanaal naar Stadskanaal brengt vele, vele honderden atleten uit binnen- en buitenland op de been en verder is hij nauw betrokken bij het realiseren van het hospice Veen en Wolden. Jan Geert Sterenborg: De voormalige directeur van basisschool De Höchte in Alteveer kan moeilijk stil zitten. In plaats van te genieten van zijn vrije tijd steekt hij nog steeds veelvuldig de handen uit de mouwen. Een volstrekt willekeurige greep uit de lijst: lid organisatiecomité Dodenherdenking, klusjesman CBS De Höchte, oprichter van de schaatsbaan en oprichter Stichting Dorpsbelangen Tange Alteveer. En niet te vergeten: gastheer in het Refaja. Anita Sanders: Anita Sanders is voorzitter van ReumActief, een patiëntenvereniging voor jong en oud. In de afgelopen vijf jaar heeft de inwoonster van Musselkanaal zich - ondanks haar fysieke beperkingen - sterk gemaakt voor lotgenotencontact, belangenbehartiging en voorlichting. Inmiddels staan meer dan 170 namen op de ledenlijst. Leden kunnen meedoen aan allerhande activiteiten als onder meer hydrotherapie en aangepast fitness.

Auteur

Paul Abrahams