Jan Kruit benoemd tot Ridder in de orde van de Kloosterkoe

ter apel

Jan Kruit is als ridder in de orde van de Kloosterkoe geslagen door Prins Marc de 1e van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers.

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hotel Boschhuis. De 61-jarige inwoner van Ter Apel is opgenomen in de riddergarde van het Klooster en de Wieken vanwege zijn diensten voor de Ter Apeler gemeenschap in de afgelopen tijd. Kruit gaat tijdens het carnaval door het leven als Zijne Excellentie De Kloostermop. Jan vervult sinds vele jaren een voortrekkersrol in de kweek van zogenaamde Carnica bijen. Dit is een zachtaardig bijenras waarvoor op een speciale manier koninginnen worden geteeld teneinde raszuiverheid te behouden. Hij speelt een voorname rol in de preventie en bestrijding van ziekten die kunnen voorkomen onder bijenvolken. Vanaf 1978 werkt hij als ICT-er bij Avebe en is hij commandant van de bedrijfsbrandweer van Avebe. Hij vervult allerhande werkzaamheden voor de bijenvereniging, hij is honingkeurmeester en is samen met zijn Marga vijftien jaar gastgezin geweest van het SIVO festival. Hij is lid van de jaarmarktcommissie van de Boeskoolmarkt en bovendien al jarenlang actief als vrijwilliger van het brandweerteam van het ovalracen op de Polderputten.

Auteur

Paul Abrahams