Lezing Bert Roossien in het Streekhistorisch Centrum over 200 jaar het Convenant

Ter Apel

Op zondag 5 februari toont Bert Roossien weer een keuze uit het omvangrijke foto- en dia-archief van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Deze keer staat zijn lezing in het teken van 200 jaar het Convenant.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de stad Groningen met de eigenaars van de Drentse venen een overeenkomst (Convenant) sloot omtrent de afvoer van turf via het nieuwe Stadskanaal. Daarmee begon de grootschalige ontsluiting van de Drentse veengebieden langs de grens met Groningen en ontstonden haaks op het Stadskanaal een reeks nieuwe veenkoloniale nederzettingen. In de beeldpresentatie worden oude beelden vertoond van de Gasselternijveenschemond, Nieuw-Buinen, de Exloërmonden en de Valthermond. De voorstelling begint om 14.30 uur. Een toegangskaartje kost drie euro. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum kunnen op vertoon van hun pas gratis naar binnen. Reserveren kan telefonisch tijdens kantooruren op 0599-612649 of per mail info@streekhistorischcentrum.nl  

Auteur

Paul Abrahams