Smikkelen van oude gerechten in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal

Ter Apel

Op zondag 26 februari houdt het Streekhistorisch Centrum zijn jaarlijkse Smikkelmiddag, waar de bezoeker de smaak van vroegere tijden letterlijk kan proeven.

Wim Krol van Catering & traiteurshuis De Kastanje uit Gasselternijveen en Dick Verbrugge uit de buurtschap Veenhof bij Gieten presenteren een menu die de smaak van vroeger doet herleven. De deelnemers krijgen van de in totaal vijf gangen van alles wat te proeven. Aan de smikkelmiddag is deze keer ook een thema gekoppeld, en dat is ‘fermenteren’. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Dick Verbrugge vertelt tijdens de maaltijd over dit proces. Op het menu staan dan ook gerechten die hiermee te maken hebben, zoals stamppot zuurkool en rode kool uit het vat. Daarnaast ontbreken ook de klassiekers als Groninger Mosterdsoep en Poffert niet en kunnen zelfgemaakte sappen uit Dick’s boomgaard geproefd worden. Gezien het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk. Dat kan telefonisch tijdens kantooruren via 0599-612649, of per e-mail: info@streekhistorischcentrum.nl De smikkelmiddag begint om 13.00 uur. Deelnamekosten bedragen 17,50 euro. De donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen 15 euro.  

Auteur

Paul Abrahams