Een gezonde maaltijd in maatschappelijk restaurant Stakka in Stadskanaal

Ter Apel

De eerste maaltijden in maatschappelijk restaurant Stakka in de voormalige Burgemeester Lieseschool in Stadskanaal zijn inmiddels genuttigd.

door Paul Abrahams

"In Stakka kan voor een bedrag van vijf euro een gezonde maaltijd worden besteld", vertelt locatiemanager Nicole Kollmer van ADhNNoord. "Naast de reguliere medewerkers wordt het restaurant zo veel mogelijk gerund door jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt vanwege een psychiatrische stoornis of een licht verstandelijke beperking. Dit kan in de vorm van dagbesteding, vrijwilligerswerk of als stage voor niveau 1 en 2." "ADhDnoord wil deze jongeren in een beschermde en begeleide omgeving ervaring op laten doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten", vervolgt directeur Janny Booy. "In eerste instantie gaan we een aantal weken proefdraaien. Dan vindt eind maart de officiële opening plaats van het restaurant. De datum is nog niet precies bekend. We moeten nog informeren op het gemeentehuis wanneer wethouder Johan Hamster van de gemeente beschikbaar is." Van 11.00 tot 16.00 uur staat de lunchkaart op tafel van het gezellig ingerichte restaurant met robuuste meubelen, van 16.00 tot 20.00 uur kan een keuze worden gemaakt uit de dinerkaart. In Stakka wordt geen alcohol geschonken. Het maatschappelijk restaurant Stakka is kleinschalig van opzet en richt zich voornamelijk op de buurt. "De ingrediënten voor de maaltijden worden zo veel mogelijk uit de regio betrokken en waar mogelijk zelfs biologisch. Tevens is er aandacht voor kwalitatief en duurzame ingrediënten en materialen. Op de menukaart staan zowel Nederlandse gerechten, maar ook internationale gerechten. Er worden gerechten geserveerd met vlees, vis, vegetarisch en op afspraak kan zelfs rekening gehouden worden met diëten en allergieën. De jongeren verlenen allerhande werkzaamheden in de keuken, in de bediening, in de schoonmaak of in de moestuin die binnenkort weer nieuw leven wordt ingeblazen. Maatschappelijk restaurant Stakka is gevestigd in het pand ‘StakkaNoord’ aan de Van Boekerenweg 1 in Stadskanaal. Het telefoonnummer is 0599-616247.

Auteur

Paul Abrahams