Koninklijke Onderscheiding voor Jaap Spanninga uit Ter Apel

Ter Apel

Jaap Spanninga heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen. De 90-jarige inwoner van Ter Apel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De versierselen zijn opgespeld door burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde in de raadzaal van het gemeentehuis in Sellingen. Spanninga is vanaf 1990 tot heden vrijwilliger van de werkgroep ‘Neergestorte Lancaster 1943 in Ter Apel’. Hij was betrokken bij een tentoonstelling en een film over de gebeurtenissen omtrent het neerstorten van een Britse Lancaster ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook ontwierp hij, als lid van de werkgroep ’70 jaar bevrijding Ter Apel’ twee jaar geleden fietsroutes die langs plekken voeren waar kan worden stilgestaan bij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft Spanninga zich ingezet om de enige overgebleven barak van het Kamp De Beetse te renoveren en toegankelijk te maken voor het publiek. Hiervoor zocht hij de samenwerking met de gemeente en stelde hij een werkgroep samen. In de Tweede Wereldoorlog werden er joden en dwangarbeiders gevangen gehouden en na de oorlog diende het enige jaren als interneringskamp voor SS’ers en NSB’ers. De barak was sterk vervallen en dreigde in 2011 zelfs in te storten. Mede dankzij zijn inzet is de barak gerestaureerd en doet deze nu dienst als museum.

Auteur

Paul Abrahams