Voormalig ‘Belgian SAS’ lid Jaak Daemen ereburger van de gemeente Vlagtwedde

Ter Apel

Tijdens de jaarlijkse herdenking in Veele is voormalig lid van de Belgian Special Air Service (SAS) Jaak Daemen (92) door wethouder Giny Luth benoemd tot ereburger van de gemeente Vlagtwedde.

De zoon van Daemen was bij de herdenking aanwezig om de bijbehorende erepenning in ontvangst te nemen. Vanwege gezondheidsproblemen was Daemen zelf niet van de partij. De erepenning is toegekend voor zijn rol in de bevrijding van Veele en zijn essentiële en structurele bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Veele. Daemen heeft hier, in samenwerking met plaatselijk belang Veele, de afgelopen jaren een grote rol in gespeeld met betrekking tot de voorbereidingen. Hij heeft zorg gedragen voor de begeleiding van de uud-strijders naar Veele en hun verblijf. Jaak Daemen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Belgian SAS. Een elite-eenheid die is ontstaan in Engeland. Hij heeft opdrachten uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Denemarken. De sectie van Daemen nam ook deel aan operatie 'Larkswood', de bevrijding van Noord-Holland onder leiding van Kolonel Blondeel. Tijdens de gevechten in Veele bij de sluis verloren drie Belgische SAS paratroepers het leven. De sectie van Jaak Daemen heeft derhalve een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Veele. Na de oorlog verzocht kolonel Blondeel hem om herdenkingen te organiseren voor de gesneuvelde SAS-makkers. Zo zijn de herdenkingen in Kortrijk, Leuven, Peer-Meeuwen en in Nederland opgestart, waaronder de jaarlijkse herdenking in Veele.

Auteur

Paul Abrahams