Leerlingen van basisscholen zamelen elektronisch afval in

Ter Apel

Leerlingen van de groepen zes, zeven en acht van Op d’Esch, Plaggenborg, Hagenhofschool, Rehoboth, De Lindenborgh, De Zweng, De Oleander, Westerschool, De Drift en De Westhoek gaan in de komende weken elektronisch afval inzamelen.

door Paul Abrahams

Ook wel E-waste genoemd. Van oude mobiele telefoons tot kapotte DVD spelers en nog heel veel meer. Teveel elektronisch afval verdwijnt bij het normale afval. Dat is is niet alleen slecht voor het milieu, maar veel apparaten zitten vol met materialen die als grondstof voor nieuwe producten gebruikt kunnen worden. Om het inzamelen van elektronisch afval te stimuleren wordt de E-waste race gehouden. De leerlingen van de aangemelde basisscholen kruisen de degens en proberen zoveel mogelijk kleine defecte apparaten te verzamelen die op school worden bewaard. Alle e-waste wordt ingezameld door Virol, die zorgt dat deze apparaten worden verwerkt tot nieuwe grondstof. Hoe meer afval wordt ingezameld, hoe meer punten de scholen in de wacht slepen. De groep met de meeste punten maakt om een prachtige hoofdreis te winnen: een geheeld verzorgde schoolreis naar NEMO in Amsterdam. Gemiddeld wordt per race bijna 14.000 kilo elektronisch afval ingezameld. Het startschot voor de E-waste race is vanmorgen om half negen gegeven op De Lindenborgh in Musselkanaal. Wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal kwam langs om de leerlingen een hart onder de riem te steken.    

Auteur

Paul Abrahams