Johannes de Heer zangavond in de baptistenkerk in nostalgische sfeer

Ter Apel

Het podium van de baptistenkerk aan de Handelsstraat in Stadskanaal is zondagavond 21 mei ingericht als een huiskamer in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Inclusief meubels, lampen, schilderijtjes en ... een harmonium (in het Gronings: trapörgeltje). In deze sfeer wordt een bijzondere zangavond gehouden. Johannes de Heer introduceerde 112 jaar geleden de Johannes de Heer-zangbundel, In honderdduizenden gezinnen van alle kerkelijke gezindten werd deze bundel een begrip. Bij het harmonium, dat vroeger in vele huiskamers een geliefd instrument was, werd door ouders, kinderen en familie gezongen uit 'Johannes de Heer'. In 2004 verscheen de 30ste druk van de bundel. Een aantal 'ouderwetse' liederen zijn aangepast of verdwenen en veel nieuwe liederen zijn toegevoegd. De bundel telt nu 1011 liederen. De bezoekers kunnen genieten van een mannenkwartet, een aantal solisten en een groep geselecteerde zangers. Muzikale medewerking wordt verleend door Johan W. Pots - hij bespeelt het orgel en het harmonium - en door pianist Marjolein van Kempen. Vanzelfsprekend vind ook veel samenzang plaatst. De zangavond begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop is gelegenheid om koffie te drinken in de zaal achter de kerk.

Auteur

Paul Abrahams