Onderduiken bij de bezetter in Sellingen en in Ter Apel

JIPSINGBOERTANGE

Binnenkort is het boek 'Onderduiken bij de bezetter': arbeidsdienst kampen in Sellingen en Ter Apel' te koop. Het boek is geschreven door Pieter Palmbergen.

door Paul Abrahams

De 54-jarige inwoner van Emmen verblijft enkele maanden per jaar op camping De Iembarg in Jipsingboertange waar hij in zijn stacaravan in alle rust kan werken. In de afgelopen maanden heeft hij veel inwoners uit de regio gesproken- van alle leeftijden - en bovendien heeft hij veel unieke foto's en dagboeken in z'n bezit gekregen. In zijn boek - uitgegeven door printing-on-demand Pumbo.nl - schrijft Palmbergen onder (veel) meer over de geschiedenis van de 64 kampen van de Nederlandse Arbeids Dienstplicht (NAD). Zoals in Sellingen en Ter Apel. De kampen zijn vergeten en verdwenen. Alleen in Ommen zijn enkele gebouwen bewaard gebleven. De NAD was een eerst vrijwillige en later verplichte werkinzetdienst voor mannen en vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie opgezet als een aantrekkelijke regeling ter voorkoming van werkloosheid van 55.000 Nederlandse militairen. "In de Tweede Wereldoorlog was het tijdens de bezetting voor iedereen het grootste probleem om uit de handen van de Duitsers te blijven", vertelt Pieter Palmbergen. "Wel of geen baan, een grote razzia of net op het verkeerde moment op straat lopen kon de vrijheid kosten en betekenen dat je in Duitsland moest gaan werken. Persoonlijke verhalen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt, een aantal brieven en unieke foto’s geven een indruk van de sfeer en van de keuzes die vaak gedwongen moesten worden gemaakt. 'Onderduiken bij de bezetter' betekende dat men dit risico niet meer liep. Het betekende ook dat voedsel werd verschaft. Ook al was het veel te weinig, men kreeg het wel." "Wat veel mensen niet weten is dat veel 'onderduikers bij de bezetter' tijdens de oorlog zijn gearresteerd en zijn verhoord en zelfs zijn vermoord door de Duitse bezetter omdat ze verzetsdaden hebben gepleegd", vervolgt Palmbergen. "Dan moet je denken aan sabotage, verzamelen van inlichtingen, stelen van van voedsel en vuurwapens en transport van goederen omdat ze de vrijheid hadden." Het boek telt zo'n 250 pagina's en vijftig bijzondere foto's. Een exemplaar kost 24,95 euro. Om zijn boek te promoten is Pieter Palmbergen bereid om lezingen te houden in de regio. U wilt meer informatie? Stuur dan een mail naar p.h.palmbergen@gmail.com    

Auteur

Paul Abrahams