Team Runners oet Grunnen is klaar voor de Roparun

Ter Apel

Het team Runners oet Grunnen gaat in het Pinksterweekend van 3 tot en met 5 juni meedoen aan de ultieme uitdaging, namelijk de Roparun.

Een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam over 560 kilometer waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de kankerbestrijding. Het is het eerste team ooit uit Oost-Groningen dat meedoet aan deze uitdaging. De loop vanuit Hamburg komt bij de Hasseberg in Sellingen ons land binnen en vervolgd z’n weg via Ter Apel, Emmen, Coevorden, Almelo, Zutphen, Apeldoorn, Wageningen, door de Betuwe, Buren, Alblasserdam richting Rotterdam met finish op de Coolsingel. In 2014 werd Sellingen verkozen als één van de tien mooiste doorkomst steden op de route, vanwege de geweldige ontvangst van de lopers in de Hassebergerweg. Een grote ereboog van het bedrijf Mammoet bij de Sellingersluis en een feestvierende buurtvereniging aan de Hassbergerweg. De verkiezing werd beloond door de Stichting Roparun met 10.000 euro, te besteden aan de kankerbestrijding. Destijds werd ook min of meer afgesproken om een keer mee te doen met een team uit de provincie Groningen en dat is nu zover. Sjak Kwak heeft het initiatief genomen om een team te formeren. Het team bestaat uit acht ultralopers uit de regio Westerwolde, aangevuld met vier fietsers voor de begeleiding onderweg, vijf chauffeurs op twee busjes en een camper, een masseur, kok en een teamcaptain. Het logo waarmee de kanjers op pad gaan is: Westerwolde daar word je stil van…. De groep wordt verdeeld in twee teams en elk team heeft een busje voor de begeleiding. Om de 60 kilometer wisselen de teams elkaar af en om de twee kilometer een frisse loper. Een grote camper, met keuken en toilet en zes slaapplekken, zorgt eveneens voor de begeleiding. Het eerste team start op zaterdag in Hamburg om 12.30 uur. Na 60 kilometer gewisseld en komt het tweede team in actie. Vier andere lopers, twee fietsers en twee chauffeurs. Naar verwachting is de doorkomst in Sellingen op zondag 4 juni tussen 8.30 uur en 10.15 uur. Het tijdstip is afhankelijk van de snelheid van de atleten. Het uitgangspunt is 11 km/uur. Wethouder Giny Luth gaat de lopers in de Hassebergerweg een warm welkom heten. In Sellingen, na 240 kilometer, wordt een paar uur geslapen in een trekkershut op camping De Barkhoorn. In Apeldoorn is StayOkay een rustpunt om te douchen, eten en te slapen. De afgelegde afstand bedraagt dan 415 kilometer. De verwachte finishtijd in Rotterdam op Pinkstermaandag 5 juni is 15.00 uur. Op de gehele route zijn er tien wisselpunten: Heeslingen, Delmenhorst bij Bremen, Friesoythe, Sellingen, Gramsbergen, Markelo, Apeldoorn, Buren, Goudriaan, Alblasserdam. Het laatste gedeelte van 26,8 kilometer is begeleiding door een busje niet toegestaan en zijn de lopers op zichzelf aangewezen. De finish op de Coolsingen wordt live verslagen door TV Rijnmond en ambassadrice Nelly Cooman ontvangt het team met alle egards. Kijk voor meer informatie op www.runners-oet-grunnen.nl  

Auteur

Paul Abrahams