Biljartclub Valthermond naar het NK driebanden in Nieuwegein

Ter Apel

Op zaterdag 24 juni wordt in Nieuwegein het Nederlands kampioenschap driebanden gehouden. Ook biljartclub Valthermond staat op de lijst van deelnemers.

door Paul Abrahams

Het aftellen is begonnen voor Harrie de Jonge (52) uit Ter Apel, zijn plaatsgenoot Henk Schrik (58), Erik Kroeze (51) uit Groningen en Alae Ali (53), die vlak over de grens in Duitsland nabij Ter Apel woont. Het team is kampioen geworden van de categorie B1 van het district Drenthe/Groningen. "Het was in de slotfase van de competitie ongekend spannend", blikt teamcaptain Harrie de Jonge terug. "Er waren nog vier kandidaten in de race om de titelstrijd. Uiteindelijk hebben wij toch met een flinke voorsprong het kampioenschap in de wacht gesleept." "Op weg naar de finale in Nieuwegein hebben we eerst een tussenronde gespeeld", vervolgt De Jonge. "In Midwolda hebben we het team uit Lollum (Friesland) en Nieuw-Amsterdam (Zuidoost-Drenthe) verslagen. In Sneek moesten we het tijdens de gewestelijke finale vervolgens opnemen tegen twee teams uit Daarlerveen (Noordwest-Twente). Dat is goed verlopen, want we zijn door naar de landelijke finale. Dat is een puike prestatie, waar we erg trots op zijn." Acht teams uit de vier gewesten in Nederland hebben zich geplaatst voor de finale. "De teams worden verdeeld over twee poules. We spelen dus minimaal drie wedstrijden. De nummer één van de A-poule en de nummer één van de B-poule spelen de finale met als inzet de Nederlandse titel. De nummer twee van de A-poule en de nummer twee van de B-poule strijden in de troostfinale om de derde en vierde plaats in het eindklassement. De andere vier teams komen niet meer in actie." Het wordt een lange dag voor de vier noordelijke biljarters. Eerst de reis naar Nieuwegein en melden tussen half negen en negen uur. Om half tien beginnen de eerste partijen. "Het is een hele grote sporthal met vele tientallen biljarttafels, want in verschillende categorieën wordt zaterdag 24 juni gestreden om de nationale titels. De finale staat gepland om zes uur 's avonds. Of we dan van de partij zijn? Lastige vraag hoor. We weten namelijk niets over onze tegenstanders. Maar we hebben wel tegen elkaar gezegd, dat we er alles aan gaan doen om zo hoog mogelijk te eindigen."    

Auteur

Paul Abrahams