Op de koffie bij de boeren in 1e Mond

1e exloermond

 1e Exloermond - Het was zaterdag een drukte van belang. Boeren op trekkers met machines erachter reden richting de loods van Boerenbedrijf Beuling vlakbij de rotonde. Kort daarna volgden een groot aantal bewoners van 1eExloërmond, die door de boeren en boerinnen waren uitgenodigd op de koffie.

In de loods stond koffie, thee en limonade klaar. Eerst kregen de bewoners uitleg over het ontstaan van 1eExloërmond en welke boeren er nu nog actief zijn. Daarna werd er op verschillende plaatsen in de loods uitleg gegeven over het telen van de verschillende gewassen en de producten die ervan gemaakt worden. De prijsvraag, waarbij de twaalf gewassen moesten worden herkent, is gewonnen door Annet Hadderingh. Zij had alle gewassen goed en wist ook het beste hoeveel flesjes bier er gevuld konden worden met de opbrengst van een hectare gerst,ruim 135.000 flesjes. De kleine kuikentjes, die zich lekker warmden onder een lamp, hadden ook veel belangstelling van de aanwezigen. En natuurlijk wilden iedereen graag proeven van de melk, yoghurt en kwark bij de stand van de melkveehouders. De film die een overzicht geeft van alle werkzaamheden het hele jaar rond werd aandachtig bekeken. Ook bij de buiten opgestelde machines werden, tussen de buien door, flink wat vragen gesteld. Aan het eind van de middag werd er, onder het genot van een broodje hamburger, nog veel nagepraat. Wat een leuke kennismaking met de hedendaagse landbouw, zeer interessant en nu weet ik het verschil tussen rogge en gerst waren een aantal reacties van de bewoners uit 1eExloërmond. Kortom een zeer geslaagde en gezellige middag. En met de opmerking tot volgend jaar, is het voor de boeren en boerinnen van 1e Mond het echt te overwegen om er een jaarlijks evenement van te maken. Het doel om in het dorp meer bekendheid en begrip te krijgen voor de agrarische sector is zeker gelukt.

Auteur

Cindy Houwen