Pogge blikt terug op het Pagefestival in Stadskanaal

Ter Apel

Pagefestival 2017. Groot, groter, groots! De 29ste editie van het als Pagepop begonnen Pagefestival was een topper!

Het leek wel alsof de regen, uit respect voor de organisatie, afgelopen zaterdag, zo tegen het openingsmoment, besloot dat het wel genoeg was geweest. Zag het er donderdags en vrijdags nog beroerd uit en moesten er nog extra maatregelen genomen worden om het festival-terrein enigszins droog toegankelijk te houden, in de loop van de zaterdagmiddag brak zelfs de zon door! En zondagavond eindigde het onder een strakblauwe hemel. Natuurlijk was het brede en diverse aanbod de aanleiding voor veel mensen om naar het Pagedal te komen, de zon heeft dat zeker gestimuleerd. De oorspronkelijke gedachte achter het voormalig Pagepop: we organiseren een gezellig muziekfeestje op een zonnige zomermiddag, kwam deze keer voor honderd procent tot zijn recht. En het was niet alleen één middag, het waren er twee! En mocht U zaterdagavond tegen middernacht nog gedacht hebben: ”Wat zijn die bosarbeiders nog laat bezig”, dat was de Stadskanaalster groep Burning die hun optreden openden met een motorzaag! De vonken vlogen er vanaf, vuurwerk was het. Tijdens optredens van andere muziekbandjes was er trouwens eveneens vuurwerk: De ‘Creative Steampunk Connection’, die ook met een stand op de markt stonden, brachten vuurspuwers mee die zo af en toe hun show ten beste gaven op de ritme van de muziek. Spectaculair! Dat was ook de aanwezigheid van De Gebroeders Grimm die op hun zevenmijlslaarzen met hun publiek hun sprookjes nog es even onder de aandacht brachten. Nieuw was dit jaar de uitbreiding van het terrein met een markt en diverse Foodtrucks en in het bijzonder de extra attracties voor de kinderen: een waar kinderkermis op het voorterrein. Ook dat zal de aanleiding zijn geweest voor de opvallend grote toestroom naar het Festival van gezinnen met kinderen. Voor de voorstelling ‘De Drakentemmer’, theater voor kinderen in het Paleis der Schone Kunsten waren de stoelen niet aan te slepen! En tussen de optredens van diverse bandjes op de drie (!) podia door stond zowaar het Stadskanaalster wicht Rianne Roek in haar eentje met haar voorstelling ’Proud 2 be me’, over de hindernissen en struikelblokken en overwinningen bij het vinden van jezelf: wees en durf jezelf te zijn, en dat deed ze! Eigenlijk gold dat voor alle acts en optredens tijden het weekend: mensen die vol overtuiging hun kunst voor het publiek brachten: genieten was dat, van de muziek, van de dichters, van de schilderijen van Alma Toutenhoofd. Dat dwingt respect af en dat straalt ook uit naar de organisatie die dit ‘feestje’ heeft geregeld en die de sponsoren en verschillende fondsen én de Gemeente Stadskanaal bereid heeft gevonden dit mogelijk te maken. En respect ook voor al die vrijwilligers zonder wie dit nooit gerealiseerd had kunnen worden. Petje af. Stadskanaal mag trots zijn dat er zoveel mensen en organisaties hier hun schouders onder steken. We kijken nu al vol verwachting uit naar de volgende editie: dan kan het dertig-jarig bestaan gevierd worden. Zou het dan een nóg groter feest kunnen worden dan dat het deze keer was?

Auteur

Paul Abrahams