Voorstelling Ronja het roverswicht in het openluchttheater in Borger

Ter Apel

Stichting De Groene Ruimte speelt onder regie van Roel Tichelaar de familievoorstelling Ronja het roverswicht in het openluchttheater in Borger.

Het stuk is een bewerking van het bekende boek Ronja de roversdochter van Astrid Lingren. Het stuk wordt nog drie keer voor het voetlicht gebracht. Woensdag 12 juli, vrijdag 14 en zaterdag 15 juli. Een kaartje kost acht euro, kinderen tot en met twaalf jaar betalen vier euro. De voorstellingen beginnen om 20.30 uur. Ronja, de dochter van roverhoofdman Mattis en zijn vrouw Lovis, wordt geboren tijdens een onweersnacht waarbij de burcht van haar vader, gelegen tussen de Drentse hunebedden, door een blikseminslag volledig in tweeën wordt gespleten. In haar jeugd ontmoet Ronja Birk, de zoon van Borka die in het andere deel van de gespleten burcht woont. De band tussen Ronja en Birk wordt steeds sterker. Waarbij zij samen de afschuwelijke afgrond overwinnen. Wanneer Ronja’s vader Birk als gijzelaar gevangen neemt krijgt het verhaal een dramatische wending. Ronja is zo woedend dat ze besluit om samen met Birk de burcht van hun ouders te verlaten. De hele zomer lang wonen de twee in een hol onder het hunebed en houden zich wilde dieren, aardmannen, trollen en vogelheksen van het lijf. Een oude rover, Kale Per, stelt alles in het werk om Mattis en Borka te bewegen hun strijdbijl te begraven. Na een hevig gevecht wordt de vrede getekend. In de ontknoping beleven de toeschouwers hoe dit gevecht en het leven van Ronja en Birk zich verder ontwikkeld.

Auteur

Paul Abrahams