Vervlogen tijden ... over café Többen in Valthermond

Ter Apel

Deze keer vertelt Jacco Pranger over een foto van begin jaren 60 van de vorige eeuw van café Többen aan het Zuiderdiep nummer 558 in Valthermond.

door Jacco Pranger

Het verhaal begint rond 1888 als de familie Pinkster-Drenth een kruidenierszaak begint. Tien jaar later wordt de zaak uitgebreid met een café gedeelte. Tot 1909 bleef de familie Pinkster de scepter zwaaien, daarna werd de zaak tot 1912 overgenomen door de familie Hendrik Bots. Op het terrein achter het pand was een speelruimte waar onder meer korfbaltoernooien werden gehouden, maar ook veekeuringen plaats vonden. Vervolgens neemt de familie Többen het bedrijf over en rond 1940 wordt het rechter gedeelte van het pand vernieuwd en gemoderniseerd. Hier was de winkel gehuisvest. Ook het café links krijgt een opknapbeurt. Er komt een andere gevel met één ingang aan de voorzijde en een ruimte voor het ijsbuffet waar ijs werd verkocht. In het café werden ook vaak bijeenkomsten georganiseerd voor verenigingen, schooluitvoeringen, In de oorlogsjaren werd het ook als distributiekantoor gebruikt. Achter het gebouw werd op het terrein ook enkele jaren de kermis gehouden. Schuin achter het café aan het Noorderdiep staat de Openbare Lagere School 1, niet meer in gebruik als schoolgebouw. Het café en de kruidenierswinkel staan op plaats 2 aan het Zuiderdiep. Destijds waren de Monden verdeeld in plaats nummers, zo was Valthermond verdeeld in plaats 1 tot en met plaats 96. Vandaar ook dat de scholen een nummer hadden, dat verwees naar de plaats nummer waar het gebouw was gebouwd. De familie Többen heeft tot 1983 het café aangehouden en had in de jaren 70 van de vorige eeuw het bedrijfspand met een discotheek uitgebreid onder de naam The Old Smugglers Inn. Ruim 71 jaren heeft de familie Többen met enkele generaties de scepter gezwaaid aan het Zuiderdiep. Daarna sloot de kruidenierswinkel de deuren. Na de familie Többen was het pand eigendom van J. Eggegoor, H. Piek, A. Luik, A. Vrijs, G. Koops en W. Ploeger. Volgens het internet is in het pand Dream Pizza en Döner gehuisvest, maar het bedrijf is gesloten en het is onbekend wie nu de eigenaar is. U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com    

Auteur

Paul Abrahams