Echtpaar Zeeman uit Stadskanaal is 70 jaar getrouwd (update)

Ter Apel

De lijst met echtparen die zeventig jaar zijn getrouwd is weer uitgebreid. Ook de namen van Gezienus en Gepke Zeeman uit Stadskanaal zijn namelijk toegevoegd.

door Paul Abrahams

Gezienus Zeeman is geboren op 13 juni 1921 in Tripscompagnie onder de rook van Veendam en Gepke Sagel aanschouwde het levenslicht op 5 juli 1925 in Oude Pekela. De vonk slaat over in Alteveer waar ze elkaar tegen het lijf lopen. Na zeven jaar verkering stappen ze in het huwelijksbootje. Het jawoord wordt gegeven op 9 augustus 1947. Nederland zucht onder de woningnood. De geliefden vinden onderdak in Alteveer, pal naast de woning van de ouders van de bruidegom. "Het was een soort van kippenschuur", vertelt Gezienus. "Elke keer als we weer wat geld hadden, werd er verbouwd." Gezienus heeft van alles aangepakt om de kost te verdienen. Hij heeft onder (veel) meer manden gevlochten en hij heeft gewerkt op het land en in de bouw. Ook Gepke heeft de handen flink uit de mouwen gestoken. Ze stond jarenlang op de loonlijst van een sokkenfabriek in Pekela en ze werkte ook op het land. Een anekdote die veelvuldig wordt verteld op verjaardagen is dat het echtpaar moest vluchten voor een stier die was uitgebroken. Het platina echtpaar heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Gezienus heeft altijd met veel plezier de tuin onderhouden - zijn lijflied is Mien toentje van Ede Staal - en samen hebben ze veelvuldig gedanst. Ze hebben genoten van de vakanties naar het buitenland. Met de bus en met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Griekenland, Spanje, Italië en Turkije. Op tachtigjarige leeftijd heeft Gezienus nog een ballonvaart gemaakt. Gepke - ze vindt het fijn om te puzzelen - staat elke morgen om zeven uur op. "Ik kan niet zo lang in bed blijven liggen. We redden ons nog prima. We doen alles zelf. Eten koken, schoonmaken, wassen. We hebben geen hulp nodig. Om de veertien dagen doe ik wel samen met mijn dochter boodschappen." Twaalf jaar geleden is het echtpaar verhuisd van Alteveer naar Stadskanaal. "We wonen heel prettig aan de Maarsdreef bij Maarsheerd", vertelt Gezienus. "We hebben een mooi en ruim appartement. We hebben altijd een goede relatie gehad. In een huwelijk is het geven en nemen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar we kunnen ook na zeventig jaar nog steeds heel goed met elkaar opschieten." Het echtpaar is overladen met bloemen en felicitatiekaarten. Ook loco-burgemeester Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal komt een kopje koffie drinken. Ze heeft een prachtige schaal als cadeau meegenomen. Zelfs RTV Noord komt langs voor een live interview voor de radio.  

Auteur

Paul Abrahams