Vijftig SJS vrijwilligers bezorgen G voetballers tijdens de Freddie Pranger Memorial weer een topdag

Ter Apel

SJS kan terugkijken op een zeer geslaagde Freddie Pranger Memorial, een internationaal voetbaltoernooi voor spelers met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

door Krijn Verweij

Vijftig vrijwilligers had SJS ingezet om het evenement in goede banen te leiden. Alles was tot in de puntjes voorbereid en vastgelegd in een draaiboek. Iedereen was er klaar voor. De SJS-ers pakten de afgelopen dagen flink aan bij het opbouwen van het sfeervol ingerichte complex aan de Julianastraat. Er moesten voor de ruim 350 spelers, begeleiders en gasten lunchpakketten worden gesmeerd en het wedstrijdsecretariaat draaide op volle toeren. Op de wedstrijddag zelf kwam  het aan op een groot aantal scheidsrechters en begeleiders bij de diverse onderdelen. Want naast voetbalwedstrijden kon er ook worden gestreden om een penaltybokaal en een keeperbokaal. Absolute favoriet is Peeremderin, een spel waarbij men zo hard mogelijk op doel moet schieten en waarbij dan de snelheid van het schot wordt vastgelegd. De winnaar, Waldemar van Freckenhorst Werkstätten, schoot 108 kilometer per uur! Onder de prominente gasten was de heer Henny Jacobse, erevoorzitter van Gehandicaptensport Nederland en erevoorzitter van Special Olympics Nederland. De heer Jacobse, onder meer lid van het comité van aanbeveling van de Freddie Pranger Memorial, mocht tijdens de openingsceremonie een cheque van 1.111 euro ontvangen van de Jaap Duit, voorzitter van de Klap-tot-Klaploop. Het goede doel van deze loop was dit jaar het Fonds Gehandicaptensport. De helft van het bedrag is bestemd voor het G voetbal van SJS. Vaste gast is oud-FC Groningen en BV Veendam voetballer Henk de Haan. Hij had zijn vakantie naar de VS er speciaal voor aangepast zodat hij op tijd terug kon zijn. Zijn populariteit onder de G voetballers is groot en de centrale warming-up, waarmee het toernooi steevast onder zijn leiding begint, is een van de hoogtepunten. De vermaarde Albert Stevens Aanmoedigingsbokaal ging dit jaar naar de spelers van SC Bolsward. Deze vereniging heeft nog maar sinds kort G voetbal en de spelers waren dan ook dol blij met deze fraaie prijs. De bokaal werd overhandigd door Albert Stevens zelf. De bijna 90-jarige Stevens is het oudste lid van SJS en tevens een van de medeoprichters in 1954. De zichtbaar ontroerde Stevens sprak de hoop uit dat hij nog vele jaren de beker mag komen uitreiken. In 2018 is de Freddie Pranger Memorial op zaterdag 1 september. Kijk voor meer foto's op fotoreportage  

Auteur

Paul Abrahams