Optreden in de oude koeienstal in Drouwenermond

Ter Apel

Het tweede seizoen van kunst- en cultuurpodium De Verrekieker in Drouwenermond is van start gegaan.

door Paul Abrahams

Het spits is zaterdag 26 augustus afgebeten door de formatie Tip Jar en afgelopen zaterdag was het podium gereserveerd voor de Groningstalige zanger Erwin de Vries. Komende zaterdag treedt de formatie JHNNMN (spreek uit als Johnnymen) op. De Verrekieker is gehuisvest in een voormalige koeienstal achter de boerderij van Jolanda en Edgar Buter aan het Zuiderdiep 43 in het dorp Drouwenermond onder de rook van Stadskanaal. Een bijzondere locatie. De stal is weliswaar verbouwd, maar veel authentieke elementen zijn bewaard gebleven. Zoals onder (veel) meer drinkbakken, riemen met kettingen en hekken waar de koeien achter hebben gestaan. De koeien hebben plaats gemaakt voor artiesten. Gevestigde namen treden op in een nostalgische omgeving, maar ook talentvolle artiesten uit de buurt krijgen gelegenheid om podiumervaring op te doen. Want in de regio is het aantal podia vandaag de dag bijkans op één hand te tellen. Samen met de bestuursleden Roy Sipma uit Gasselternijveen, Peter Dijkhuis uit Groningen, Johannes Loman uit Nieuwe Pekela kijken Jolanda en Edgar Buter (Fien Heeringa uit Borger is verhinderd) met een goed gevoel terug op het eerste jaar van De Verrekieker. "Dat was een soort van try-out, waarbij we de pijlen hebben gericht op kleinkunst. Van zangers tot cabaretiers, van verhalenvertellers tot theatermakers. De belangstelling voor de voorstellingen was heel divers. De ene keer werden meer dan vijftig entreebiljetten verkocht, de andere keer viel de kaartverkoop enigszins tegen. Ondanks de kwalitatief goede uitvoering. Onbekend maakt onbemind. Talenten moeten blijkbaar eerst een naam opbouwen, voordat volle zalen worden getrokken. Iedereen was overigens wel vol lof over de technische faciliteiten en de gezellige sfeer in De Verrekieker. Samen luisteren, zien en beleven. Artiest en publiek zitten bij wijze van spreken bijna bij elkaar op schoot. Er is veel persoonlijk contact. En ... zeker niet onbelangrijk. We zijn in de afgelopen maanden regelmatig benaderd door artiesten met het verzoek om (weer) te mogen optreden in De Verrekieker." Met de ervaringen van het afgelopen jaar in het achterhoofd hebben de vrijwilligers van Stichting De Verrekieker een boeiend najaarsprogramma samengesteld voor een brede doelgroep. "Het streven is om minimaal kostendekkend te zijn", benadrukt Edgar. "Daarom hanteren we lage toegangsprijzen om de financiële drempel zo laag mogelijk te houden. Een kaartje kost minimaal vijf euro en maximaal vijftien euro." Kijk voor meer informatie over het programma op de website www.verrekieker.nl    

Auteur

Paul Abrahams