Drie weken ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ in Stadskanaal

Stadskanaal

   Woensdag 4 oktober starten de weken van ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ in Stadskanaal, vanaf 12.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal.

Knoalsters kunnen drie weken lang op verschillende locaties spannende geschiedenis ontdekken en zelf aan de slag om nieuwe griezelige geschiedenis te creëren. Voor volwassen bezoekers zijn er de bijzondere verhalen uit het Groninger verleden in beeld en tekst en voor de jeugd is er de kans zelf ‘Griezelkanaal’ te ontwerpen en te bouwen. Zondag 22 oktober vindt de afsluiting plaats rond de Eurobrug op de twee schepen ‘Jatrie’ en ‘Familietrouw’. Daar wordt Griezelkanaal tentoongesteld, treedt Marlene Bakker op en deelt Spinbarg volksverhalen uit de provincie in prachtige kijkkastjes met animaties. Vele locaties met activiteiten De opening van de kinderboekenweek woensdag 4 oktober is tevens de start van de drie weken ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ en vindt vanaf 12.00 uur plaats in de bibliotheek in Stadskanaal. Het kinderkoor van CBS De Lindenborgh treedt op en zingt onder andere de ‘Knoalster Lorelai’, de jeugdtheatergroep van Kunstenschool ZG wekt een mythisch volksverhaal tot leven en de eerste workshops gaan van start om ‘Griezelkanaal’ te bouwen. Een enge stad naar eigen ontwerp. Daarna kan de jeugd tot eind oktober op donderdagmiddagen terecht in de bibliotheek om ‘Griezelkanaal’ verder gestalte te geven. Ondertussen hangt in Kunstenschool ZG de expositie ‘kolonisten aan het kanaal’ van Geert Schreuder, zijn er in het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddagen 8 en 15 oktober spannende verhalen over mythische figuren en gevaarlijke geschiedenis te horen en staan door het hele centrum, op de bekende schildersezels, kunstwerken gebaseerd op de ‘Knoalster Lorelai’. Toch wel de bekendste mythe van Stadskanaal. Spinbarg als afsluiting In het weekend van 20 oktober komt Spinbarg naar Stadskanaal om zowel hun provinciale tournee als de drie weken ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ af te sluiten. Zij komen met het schip ‘Familietrouw’ waarop oude volksverhalen uit de provincie Groningen te zien zijn in kijkkastjes. Meerdere kunstenaars hebben animaties gemaakt naar aanleiding van een volksverhaal en zo beeld en geluid gegeven aan mythische figuren. De animaties maken de bezoekers bewust van hun rijke cultuur en laat hen met andere ogen naar hun omgeving kijken. Naast de ‘Familietrouw’ komt het historische schip ‘Jatrie’ van het Streekhistorisch Centrum te liggen, waar Griezelkanaal in definitieve vorm tentoongesteld wordt en waar Marlene Bakker en Bernhard Gepken samen een optreden verzorgen. Openingstijden en het volledige programma van ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ is te vinden op www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal  

Auteur

Cindy Houwen