Nieuw-Buinen krijgt een nieuwe ijsbaan. Nu wachten op de winter

nieuw-buinen

Als Koning Winter een handje helpt, dan kunnen de inwoners van Nieuw-Buinen (en regio) over enkele maanden schaatsen op de nieuwe ijsbaan.

door Paul Abrahams

De baan wordt aangelegd op het terrein van de voormalige glasfabriek tegenover het complex van de voetbalvereniging Nieuw-Buinen aan het Zuiderdiep. Op het al jaren braakliggende terrein - een rotte kies in het dorp - wordt een skeelerbaan van asfalt gerealiseerd. Inclusief 120 parkeerplaatsen voor bezoekers van de voetbalclub en van de baptistenkerk. De skeelerbaan kan in no-time worden omgebouwd tot een ijsbaan. "Als Piet Paulusma aangeeft dat het gaat vriezen, dan kunnen we snel een ijslaag van drie centimeter realiseren", vertelt Ria Woltjer. Zij is secretaris van de IJsvereniging Nieuw-Buinen die ruim zestig jaar bestaat. De vereniging gebruikt nu nog een terrein als schaatsbaan een paar kilometer verderop. Het nabijgelegen clubgebouw van de opgeheven postduivenvereniging wordt gebruikt als kantine. "De plannen voor de combinatie skeelerbaan/ijsbaan en parkeerplaatsen worden breed gedragen", vult Monique Wessels aan. Zij is de penningmeester van de vereniging. "Werkelijk alle neuzen staan in dezelfde richting. De gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe, de plaatselijke ondernemers, de inwoners, noem maar op. We hebben dan ook voldoende geld in kas om met de werkzaamheden te kunnen beginnen." De ijsbaan met een lengte van 333 meter voldoet aan de eisen van de KNSB. "We kunnen dus ook bijvoorbeeld een marathon op natuurijs in Nieuw-Buinen houden", glunderen Ria en Monique. De accommodatie wordt aangelegd op een terrein met een oppervlakte van zo'n drie hectare. "Voor de combinatie skeelerbaan, ijsbaan en parkeerplaatsen is ongeveer de helft van de grond nodig. In de tweede fase wordt een belevingspark aangelegd met wandelpaden en informatieborden met tekst en uitleg over de glasindustrie in het dorp. Wanneer fase twee van start gaat is niet bekend. Het uitvoeren van fase één heeft vooralsnog de hoogste prioriteit." De piketpaaltjes zijn al geplaatst. Op vrijdagmiddag 3 november wordt het startsein gegeven voor de aanleg van de multifunctionele baan. De officiële handeling wordt verricht door gedeputeerd Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe. Op maandag 6 november beginnen medewerkers van Hoornstra uit Nieuw-Buinen vervolgens met de werkzaamheden. De klus moet zo'n zes weken later geklaard zijn. Dan is het wachten op temperaturen onder het vriespunt ...    

Auteur

Paul Abrahams