‘Hemd van het lijf’ met wethouder Johan Hamster van Stadskanaal

Ter Apel

In de rubriek ‘Hemd van het lijf’ vraagt redacteur Paul Abrahams inwoners van de Kanaalstreek het hemd van het lijf. Deze keer wethouder Johan Hamster uit Stadskanaal.

door Paul Abrahams

Waar ben je geboren? Ik ben geboren op 3 maart 1982 in Stadskanaal. Een nakomertje; mijn broer en mijn zus zijn een aantal jaren ouder. Ik heb gewoond aan de Gasselterstraat vlakbij het spoor en daarna aan de Handelsstraat naast de winkel van Binco. Mijn vader had een eigen machinefabriek. Later werd hij docent aan het Noorderpoort. Mijn moeder runde een rijschool. Ik heb bij haar nog rijlessen gevolgd. Zowel mijn vader als mijn moeder hebben altijd hard gewerkt. Mijn ouders hebben een huis gebouwd nabij het sportpark van SJS. Tijdens de bouw hebben we een jaar in het huis van mijn oma in Blijham gewoond. Mijn opa was smid en de smederij was als kind altijd een prachtige avontuurlijke speelplek, een opslagplaats voor allerhande spullen voor de rommelmarkt van de kerk. Je stond bij Hans Anders op de loonlijst? Klopt. Ik woonde met twee vrienden in de Philipsflat en studeerde Engelse taal en cultuur en vervolgens Internationale Betrekkingen. Daar ben ik binnen een jaar mee gestopt. Verkeerde keuze. Ik was al zaterdaghulp bij Hans Anders en tijdens die studiebreak kwam ik bijna fulltime in dienst. Vervolgens ben ik filosofie gaan studeren. In de tussentijd heb ik José opnieuw ontmoet. We kenden elkaar al van het Ubbo Emmius. We zijn inmiddels 10 jaar getrouwd, hebben eerst een woning aan de Lyceumlaan gehuurd en we wonen nu samen met onze twee zoons van zes en acht jaar met veel plezier in de wijk Maarsveld. Hoe is je politieke carrière verlopen? Ik ben begonnen als notulist van de vergaderingen van de fractie van de RPF die later met het GPV is gefuseerd tot de ChristenUnie. Ik was toen achttien jaar. In 2002 ben ik benoemd tot fractie ondersteuner en in 2006 werd ik verkozen tot raadslid. Sinds 28 april 2010 ben ik wethouder, destijds de jongste wethouder ooit in Stadskanaal. Het was even aanpoten, omdat ik ook mijn masters opleiding filosofie nog moest afronden. Gelukkig hadden we een sterk team met toen ook nog de ervaren wethouders Jan Bessembinders en Jan-Willem van de Kolk. Ik heb gehoord dat je viool speelt? Inderdaad. Een prachtig instrument. Ik heb les gehad aan de muziekschool en speelde in verschillende gospelbands. We hebben wel eens opgetreden in Brazilië. Een prachtige ervaring. Helaas speel ik door drukke werkzaamheden momenteel te weinig viool. Dat geldt ook voor zaalvoetballen. Elke woensdagavond hebben we met een aantal vrienden de sporthal in Nieuw-Buinen afgehuurd. Ik moet helaas te vaak afzeggen. En mijn hardloopschoenen? Het wordt de hoogste tijd dat ze eens een keer vies worden. Weinig lege plekken in de agenda? Dat kun je wel zeggen. Ik heb onder meer onderwijs, jeugd, werk en inkomen en financiën in mijn portefeuille. De agenda is altijd goed gevuld. Van 's morgens vroeg tot regelmatig 's avonds laat. Ik probeer wel in overleg met de secretaresse zo veel mogelijk rekening te houden met de volgorde geloof, gezin en werk. Maar wethouder zijn van Stadskanaal is een prachtige baan. Heel afwisselend, geen dag is gelijk. Veel op pad, niet alleen maar druk bezig in de werkkamer op het gemeentehuis. Het ene moment ben je in gesprek om meer mensen naar een baan te begeleiden en vervolgens zit je om de tafel om te overleggen met vertegenwoordigers van het onderwijs. En afgelopen maandagmiddag heb ik als vervanger van de burgemeester een bezoek gebracht aan een echtpaar dat 65 jaar was getrouwd. Je bent ook heel concreet bezig. Het speelveld in de buurt, een nieuwe school in de wijk en 'groen en grijs' voor de deur. Ondanks de lastige financiële situatie van de gemeente wordt toch veel gerealiseerd. Kijk bijvoorbeeld naar de bouw van de nieuwe basisschool aan de Acaciahage en we hebben in de afgelopen jaren De Bast in Onstwedde gerealiseerd en De Noordstee in Stadskanaal-Noord. En vergeet het Noorderpoort aan de Sportparklaan niet. Een prachtige blikvanger voor Stadskanaal. Waar maak je je sterk voor? We moeten veel energie blijven steken in het opknappen en herinrichten van het winkelcentrum in Stadskanaal en Musselkanaal om banen te behouden. Verder vind ik het heel erg belangrijk dat kinderen die buiten hun schuld opgroeien in gezinnen met een smalle beurs toch kunnen meedoen aan sport- en muziekactiviteiten. Ook adequate schoolgebouwen, toegankelijkheid voor gehandicapten, een goede toekomst voor Wedeka en haar mensen en meer mensen aan het werk staan bij mij hoog op het lijstje. Wat me veel zorgen baart, is de eenzaamheid onder ouderen. Eén op de vijf ouderen is niet gelukkig. Eerlijk gezegd moeten we ons de ogen uit de kop schamen dat dat kan bestaan in een welvarend land als Nederland. Dat verdienen ze niet. De gemeenteraadsverkiezing nadert met rasse schreden De tijd gaat snel. Op 21 maart vindt de gemeenteraadsverkiezing plaats. Dan mogen de inwoners van de gemeente Stadskanaal naar de stembus. Eind van deze maand wordt de kandidatenlijst van de ChristenUnie vastgesteld. Ik ben nu bezig aan mijn tweede termijn als wethouder. Afhankelijk van de uitslag van de verkiezing wil ik graag nog vier jaar als ChristenUnie wethouder van Stadskanaal mijn steentje bijdragen aan het verder ontwikkelen van de gemeente.  

Auteur

Paul Abrahams