De grootste baanwedstrijd in Nederland voor pupillen en C/D junioren

STADSKANAAL

De 21ste editie van de Nelli Cooman Games werpt haar schaduw ver vooruit. Het sportfestijn op de atletiekbaan in Stadskanaal vindt plaats op zaterdag 2 juni.

door Paul Abrahams

"De voorbereidingen lopen op rolletjes", vertelt Rolf Huizinga die voor de zeventiende keer is betrokken bij de organisatie. De 63-jarige inwoner van Scheemda is event-manager.

"De Nelli Cooman Games - vernoemd naar de oud-wereldkampioen sprint - is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste baanwedstrijd in Nederland voor pupillen en C/D junioren", vervolgt Huizinga. "Zeg maar de atleten van vijf tot en met zestien jaar. Op de nationale kalender van jeugdwedstrijd heeft het een 'beschermde status' gekregen. Daarnaast worden wedstrijden gehouden voor atleten met een verstandelijke beperking, de zogeheten VB atleten."

Huizinga verwacht dat ruim 300 atleten - waaronder verschillende toekomstige nationale toppers - uit het hele land meedoen aan de Nelli Cooman Games. "We hebben bewust gekozen voor de zaterdag, zodat ook kinderen die niet op zondag mogen sporten van de partij kunnen zijn."

Nelli Cooman - zij is ereburger van de gemeente Stadskanaal - meldt zich samen met enkele familieleden op donderdag 31 mei in Stadskanaal. "Ze overnachten in het Pagecentrum. Ook deze keer wordt weer gekookt voor de vele tientallen vrijwilligers die in touw zijn om het evenement in goede banen te leiden. Haar moeder en haar tante Martha stonden eerst in de pannen te roeren, maar ze zijn inmiddels overleden. Gelukkig is het recept van de heerlijke pindasaus wel bewaard gebleven."

Nelli Cooman - liefkozend het troetelbeertje van Nederland genoemd - komt niet naar Stadskanaal om de hele dag op een bankje te gaan zitten en naar de verschillende wedstrijden te kijken. "Integendeel", benadrukt Huizinga die ook event-manager is van de Run van Winschoten. "Ze is werkelijk de hele dag in touw hoor. Ze maakt met iedereen een praatje, ze moedigt de deelnemers hartstochtelijk aan, strikt indien nodig de veters in de schoen en geeft kinderen een aai over de bol als de prestatie om wat voor reden dan ook is tegengevallen. En natuurlijk mogen alle kinderen met haar op de foto."

De kosten van de Nelli Cooman Games bedragen enkele tienduizenden euro's. Dankzij een subsidie van de gemeente Stadskanaal en een financiële bijdrage van verschillende ondernemers in de Kanaalstreek die het sportfestijn een warm hart toedragen, lukt het elk jaar weer om de begroting rond te krijgen.

Ook dit jaar worden aan het einde van de dag de Bronzen Nelli's uitgereikt aan atleten die een puike prestatie hebben geleverd, of die zich hebben onderscheiden door bijvoorbeeld de sociale omgang met andere atleten.

Rolf Huizinga is landelijk bekend als microfonist tijdens atletiekwedstrijden. "De teller staat jaarlijks op zo'n 100 wedstrijden", verklapt hij. "In het binnenland, maar ook in het buitenland. Op zaterdag 2 juni heb ik geen microfoon in de hand tijdens de Nelli Cooman Games. Dan speel ik de rol van vliegende keeper."

Het sportspektakel in Stadskanaal begint zaterdag 2 juni 's morgens om tien uur. Kijk voor meer informatie op de website http://www.nellicoomangames.nl