Trappenhuis is een lichtbaken voor de toekomst

STADSKANAAL

Het gerestaureerde trappenhuis met het mozaïek Mercurius van Johan Dijkstra op het voormalige terrein van Philips in Stadskanaal is officieel opgeleverd.

Dijkstra was medeoprichter van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

"Het mozaïek is gemaakt van geglazuurde gekleurde baksteen en gemetseld aan een trappenhuis van de beeldbuizenfabriek van Philips Stadskanaal", vertelt oud-medewerker Ed Donga uit Nieuw-Buinen. "De beeldbuizenfabriek is gesloopt en ook het trappenhuis zou eigenlijk onder de slopershamer vallen. Maar het zou eeuwig zonde zijn om zo'n bijzonder en mooi kunstwerk te vernietigen. De werkgroep Red Mercurius heeft ervoor gezorgd dat het trappenhuis gebleven is en volledig gerestaureerd. En ook de mozaïek is gereinigd."

Ben Timmermans, samen met Marcel Krans en Klaas Jan Top, eigenaar van het terrein is blij dat het trappenhuis is behouden voor Stadskanaal. "Het twaalf meter hoge trappenhuis geeft natuurlijk wel veel schaduw voor het zonnepark van zeven hectare dat we gaan aanleggen, maar daar hebben we inmiddels een oplossing voor gevonden. Het is een prachtig markeringspunt, met name als het 's avonds verlicht is. Dat geldt ook voor de schoorsteen op het terrein, die overigens ook voor veel schaduw zorgt. Toch is het de wens om ook dat bouwwerk te behouden voor het nageslacht. Zonde om te slopen. De kosten voor renovatie om dertig jaar veiligheid te garanderen bedragen 60.000 euro. Veertig mille is al binnen."

Wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal is verheugd dat het trappenhuis inclusief mozaïek gered is van de sloop. "Het is een blijvende herinnering aan een waardevol tijdperk voor Stadskanaal."

Het trappenhuis wordt een toeristisch informatiepunt met tekst en uitleg over Johan Dijkstra, De Ploeg, Philips Stadskanaal, alle musea in de omgeving en ook over het huidige Business Park Mercurius en het nog in aanbouw zijnde zonnepark. Met een prachtig uitzicht op de omgeving. Het mozaïek wordt door LED verlichting uitgelicht en ook in het trappenhuis zorgt een veelkleurige LED verlichting voor mooie effecten. In 2019 wordt het trappenhuis opengesteld voor het publiek. Dit jaar wordt nog gewerkt op het terrein en ook de energievoorziening is nog niet aangelegd. De verlichting is daarom pas in 2019 operationeel. Als een lichtbaken voor de toekomst.

Als afsluiting van de druk bezochte bijeenkomst is een plaquette onthuld, die aan het trappenhuis is bevestigd. De handeling is verricht door Hilda Hendriks uit Borger die in 1955 als eerste medewerker van Philips Stadskanaal is aangenomen. Zij werd geholpen door John van Soerland die ook bij Philips Stadskanaal heeft gewerkt